Toch strengere maatregelen voor de kerstdagen? Volg de toespraak van Rutte bij de Omrop

Premier Rutte waarschuwde er al voor: als de coronacijfers niet verbeteren, dan komen er extra maatregelen. Dat lijkt nu het geval te zijn. Rutte geeft maandagavond om 19.00 uur vanuit het torentje een extra toespraak. Die is live te volgen bij Omrop Fryslân op televisie, radio en online. Na afloop beantwoordt minister Hugo de Jonge vragen.
© ANP
Het aantal nieuwe besmettingen loopt zowel in Fryslân als landelijk in sneltempo op. Er komen in Fryslân gemiddeld iedere dag ruim 150 nieuwe besmettingen bij, gekeken naar de afgelopen week. Ook landelijk neemt het aantal besmettingen toe: zondag bijna 10.000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van een aantal weken geleden.
Minder dan een week na de laatste persconferentie komt Rutte daarom opnieuw met een toespraak. Vorige week waarschuwde hij al dat er geen versoepeling van de regels komt voor de kerstdagen. Wanneer het aantal besmettingen niet zou afnemen, kon het kwartje zelfs de andere kant op vallen. "Dan sluit ik niet uit dat we nog voor de kerst bij u terugkomen met strengere maatregelen." Dat lijkt nu het geval te zijn.
Volgens het laatste nieuws uit Den Haag gaat bijna alles dicht, waaronder zogeheten niet-essentiële winkels, kappers, musea, dierentuinen. Ook scholen moeten dicht. Dat duurt tot en met 19 januari.

Persconferentie bij Omrop Fryslân

Omrop Fryslân zendt de toespraak maandagavond live uit op televisie in een extra uitzending van Fryslân Hjoed. Ook is de toespraak te volgen op radio, Omropfryslan.nl, in de Omrop-app en op Facebook.