Bomen Oranjewoud hebben het zwaar; duiker en stuw aangelegd om water vast te houden

Met het aanbrengen van een duiker in het bosgebied van Oranjewoud is het eerst project van start gegaan om water vast te houden en zo de bossen te behouden. De bomen hebben het zwaar met de droogte van de laatste jaren. "We hopen zo dat dit werkt," zegt Jochem Liemburg van Plaatselijk Belang Oranjewoud. "Het bos moet echt worden gered."
Duiker geplaatst in bos bij Oranjewoud
Een duiker is een pvc-buis van 30 centimeter in de doorsnede die onder paden door wordt gelegd. De duiker zorgt ervoor dat het water in een gebied langer vast kan worden gehouden en zo kan worden gebruikt in droge tijden. "Een duiker wordt geplaatst bij een obstakel, het kan bijvoorbeeld onder een pad worden geplaatst, zodat het water onder het pad door naar de volgende greppel kan", vertelt Manon van Wesel van Staatsbosbeheer. De hoop is groot dat het plaatsen van zo'n duiker het verdrogen tegen kan houden. "Ook al is het maar iets beter, worden de bomen iets gezonder."
Als de aanpak in Oranjewoud effect heeft, kan het mogelijk ook op andere plaatsen worden toegepast. "Als dit een succes wordt, kunnen we verder kijken waar nog meer knelpunten zitten, waar bossen nog meer uitdrogen. Maar dat is iets dat jaren nodig heeft", zegt Van Wesel.
De dûker yn Oranjewâld © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De vitaliteit van de bossen in Oranjewoud gaat steeds verder achteruit. "Dat doet pijn om te zien," zegt Liemburg terwijl hij bij een grote kraan staat. De kraan legt de duiker in de greppel. "Het is veel te droog geweest. Dit mooie cultuur-historische bos is aangelegd door adel en bestaat al heel lang. Als we dat nu kwijtraken door een tekort aan water zou dat zonde zijn."
Het verdrogen heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit en de natuur- en landschapswaarden. Om de beeldbepalende lindenbomen te behouden worden nu maatregelen genomen. In het bos wordt een stuwtje aangelegd dat te regelen is en een aantal duikers om het water vast te houden, zonder dat het bos verdrinkt. Door de plaatsing van grondwaterbuizen kan Wetterskip Fryslân het effect hiervan controleren. De totale kosten van het project zijn 60.000 euro. "We hopen dat dit helpt," zegt Liemburg. "Het is in ieder geval een stap in de richting. Als dit lukt, willen we meer."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort in Oranjewoud
Het is het eerste project van de zogenaamde RegioDeal Zuidoost Fryslân en is in samenwerking met plaatselijk belang, Staatsbosbeheer, de gemeente Heerenveen en Wetterskip Fryslân.
Wandelaars in de bossen van Oranjewoud kunnen via een speciale wandelroute zien welke werkzaamheden uitgevoerd worden. Deze wandelroute is te vinden op regiodealzuidoostfryslan.nl.