Oud-Statenleden Forum voor Democratie moeten op zoek naar nieuwe naam

De FNP is boos over de naam die de afgesplitste Friese Statenleden van Forum voor Democratie dinsdag hebben gekozen. Die naam is -afgekort - OSF en onder deze naam heeft de FNP met andere partijen al jaren een zetel in de Eerste Kamer.
In het presidium zaten Maarten Goudzwaard (met rug in beeld) en Sijbe Knol recht tegenover elkaar © Omrop Fryslân
De zaak werd door FNP'er Sijbe Knol aan de orde gesteld in het presidium van Provinciale Staten. Maarten Goudzwaard, de fractievoorzitter van voorheen FvD-Fryslân, wilde er echter alleen achter gesloten deuren over praten.

Niet zomaar van naam veranderen

Ook is het zo dat een partij in een zittingsperiode niet zomaar van naam mag veranderen. Mensen die uit een partij stappen gaan doorgaans verder als 'fractie+achternaam' of 'groep+achternaam'.
Goudzwaard werd woensdag door zijn collega-fractievoorzitters en de commissaris van de Koning Arno Brok met die regels geconfronteerd. Op de vergadering is afgesproken dat Goudzwaard de komende week het één en ander rustig met zijn vijf fractiegenoten zal bespreken. Op de Statenvergadering van 16 december moet definitief duidelijk worden onder welke naam Goudzwaard en de vijf anderen de komende tijd worden aangesproken in de Friese politiek.

"Telefoon ontplofte, zoveel klachten"

Volgens fractievoorzitter Sijbe Knol 'ontplofte zijn telefoon' toen hij woensdagmorgen klachten ontving van FNP-aanhangers over de door de oud-Forummers gekozen naam OSF. "Dat geeft verwarring en dat kan niet, want er zijn grote politieke verschillen tussen de oud-Forummers en wij. Ik gun ze echt wel een nieuwe start na alles wat er is gebeurd, maar dan wel onder een andere naam."
Nadat Knol en Goudzwaard elkaar troffen op het provinciehuis was de allergrootste spanning uit de lucht. Knol: "Ik heb de indruk dat ze de naam erg gehaast hebben gekozen zonder er goed over na te denken. Als ze verstandig zijn, stappen ze er vlug weer vanaf."

Mogelijke rechtszaak

In het geval dat Goudzwaard en de zijnen toch vasthouden aan de naam OSF sluit Sijbe Knol niet uit dat de al veel langer bestaande en geregistreerde Onafhankelijke Senaatsfractie OSF naar de rechter stapt.

Achter gesloten deuren

Maarten Goudzwaard wilde woensdag zelf niet met de pers praten. Informatie over alle stormachtige ontwikkelingen bij zijn partij wilde hij alleen maar achter gesloten deuren met zijn collega-Statenleden delen.
Fractievoorzitter Hetty Jansen van de PvdA vond dat maar apart: "Als er één partij gestreden heeft tegen besloten vergaderingen en achterkamertjes dan is het wel de club van Maarten Goudzwaard. Als je daar in principe tegen bent, moet je nu ook openbaar vergaderen."
Commissaris van de Koning Arno Brok toonde begrip voor alle emoties die kwamen kijken na alles wat zich bij Forum voor Democratie heeft afgespeeld. "Als het over mensen gaat, vergaderen we altijd achter gesloten deuren. Dit gaat ook over mensen."

"Frisse start, mar niet als OSF"

Knol heeft woensdagmorgen met de voorzitter van de Onafhankelijke Senaatscommissie over de kwestie gesproken. Mogelijk gaat er nog een brief naar de Forummensen toe, maar Knol heeft goede hoop dat het zover niet hoeft te komen.
"Deze mensen hebben heel wat meegemaakt. We gunnen iedereen een frisse start, maar niet onder de naam OSF".
Knol: Wij willen dat die naam van tafel gaat...