Omrop TIP: ‘Stralen in het donker’ met Adrie Warmenhoven in de Thúsakademy

Omrop Fryslân begint woensdag 9 december met Thúsakademy. In drie colleges neemt Omrop Fryslân jou mee in de wetenschappelijke wereld van onder andere duistere theorieën en eeuwenoude winterfeesten. Vanavond staan de sterren en planeten centraal, met Adrie Warmenhoven, directeur van het Eise Eisinga Planetarium, als spreker.
Trailer Thúsakademy
In de winterperiode kunt je optimaal genieten van de sterrenhemel. Het wordt eerder donker, de nachten zijn vaak ook helder en er staan opvallende sterren en sterrenbeelden aan de hemel. Zo is Orion te zien, eveneens als het sterrenbeeld van de Stier en Tweeling. Maar waarom kijken we in de winter andere sterren als in de zomer? En waarom verandert de sterrenhemel ook in de loop van de nacht?
© Omrop Fryslân

College

Op deze en andere vragen geeft Adrie Warmenhoven in het college antwoord. Daarbij wordt de sterrenhemel van december mooi in beeld gebracht en worden de belangrijkste sterren en sterrenbeelden getoond.
De avond wordt afgesloten met een toepasselijk onderwerp voor deze tijd van het jaar, de ster van Bethlehem. In de bijbel lezen wij over een heldere ster, die de Drie Wijzen uit het Oosten de weg naar Bethlehem wees. Wat hebben de wijzen gezien? Was het een echte ster of stond er iets anders aan de schitterende hemel?
Thúsakademy Stralen in het donker is woensdag 9 december om 20.30 uur live op televisie
Heb jij een vraag over de inhoud van het college, of wil je reageren? Dat kan! Stuur je vraag in het college door naar 06 - 82 87 10 98. Dan probeert Bart Kingma, gastheer van de avond, antwoord te krijgen op jouw vraag.