liveblog | 9 december 2020

Coronanieuws van 9 december: 135 nieuwe besmettingen in Fryslân

Dit is het liveblog van woensdag 9 december met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Bijgewerkt: 9 december 2020, 23:02
woensdag 9 december 2020
23:00

Dit was het liveblog

We sluiten het liveblog. Bedankt voor het volgen!
Als er weer aanleiding toe is, starten we het liveblog weer op.
22:27

Genoeg vaccins besteld om voor 1 juli de meeste Nederlanders te vaccineren

Als alle bestelde vaccins worden goedgekeurd, zijn er in de eerste helft van volgende jaar voldoende vaccins om 12 miljoen Nederlanders te vaccineren. Dat blijkt uit cijfers die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit wordt voor het eerst duidelijk wat de toezeggingen zijn van farmaceutische bedrijven over het moment van levering.
Het kabinet heeft, via de Europese Unie, zes verschillende vaccins besteld. Of al die vaccins ook beschikbaar komen, hangt af van de vergunning die het Europees medicijnagentschap EMA moet afgeven.
22:23

Proef met publiek bij wedstrijden niet in januari

Het betaald voetbal hoopte in januari te kunnen beginnen met beperkt publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal, maar dat zit er vanwege het aantal coronabesmettingen nog niet in. Dat heeft de directeur betaald voetbal van de KNCB, Eric Gudde, woensdag te horen gekregen in gesprek met premier Mark Rutte, minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.
"Vandaag is er goed overleg geweest over het grote maatschappelijke belang van sport in onze samenleving", zei Gudde. "Er is hierbij nadrukkelijk gesproken over het belang van publiek in onze stadions en de enorme pijn voor onze sector, zowel het gemis voor de supporters als de financiële druk voor de clubs. Helaas laten de besmettingscijfers het nu niet toe om al terug te keren naar de fase met beperkt publiek. Ik heb van Mark Rutte begrepen dat de ic-opnames in elk geval van gemiddeld 24 naar maximaal 10 opnames per dag moeten, voordat er versoepelingen mogelijk zijn en de stadions misschien weer open kunnen voor publiek."
22:17

Mogelijk minder testcapaciteit door vaccinaties

De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat "een deel van het personeel" dat nu coronatests uitvoert "tijdelijk" wordt ingezet voor vaccinatie.
De Jonge houdt er ook rekening mee dat "een of twee teststraten" voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot een iets kleinere testcapaciteit.
18:29

Friese topsport mag weer beginnen: "Dit is een positieve verrassing voor ons"

De topsport kreeg dinsdag, net na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, goed nieuws te horen. Op de website van de overheid staat de mededeling at vanaf 17 december de topsport in verschillende competities weer opgestart kan worden.
Fryske topsport mei wer los: "Dit is in positive ferrassing foar ús"
18:29

GroenLinks: campagne en communicatie over coronavaccin hoort ook in het Fries

De voorlichting en de aanstaande campagne over het coronavaccin moet ook in het Fries beschikbaar zijn. Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks vroeg woensdag minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om hier werk van te maken. "Informatie over het vaccinatieprogramma dient zo toegankelijk mogelijk te gebeuren", zei de politica in een plenair debat over de Friese taal. Minister Ollongren zei in haar reactie dat ze het niet oneens is met de oproep, maar "het is uiteindelijk wel de GGD Fryslân die daar keuzes in maakt".
18:25

Extra steun horeca

Een extra pakket van 3,7 miljard euro voor bedrijven die getroffen zijn door corona: dat is op de persconferentie van Economische Zaken gepresenteerd. Het moet ruimte geven aan horecabedrijven die het water tot de lippen staat. Zo krijgen zwaar getroffen bedrijven 70 procent van de vaste lasten terug via een subsidie. Dat geld is welkom, maar ondernemers blijven toch kritisch.
Ekstra stipe foar hoareka
17:00

VNO-NCW Noord: blij maar niet tevreden met extra pakket van 3,7 miljard euro

Het extra pakket van in totaal 3,7 miljard euro voor bedrijven die door corona zijn getroffen, is toegezegd. Zo blijft de NOW regeling - de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid - op 80 procent. Niet alle sectoren krijgen voldoende compensatie. ""Een aantal sectoren moeten dicht. Dat doen ze voor ons allemaal, dus ik vind dat we die met z'n allen moeten steunen", zegt Sieger Dijkstra, die voorzitter is van VNO-NCW Noord.
Hij noemt de sneltesten heel belangrijk voor het terugbrengen van de besmettingen.
Sieger Dijstra
16:23

Corona-uitbraak in zorgcentrum: tien medewerkers besmet

Er is een corona-uitbraak onder zorgpersoneel in zorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen. Dat is een zorgcentrum dat speciaal is ingericht voor de opvang van coronapatiënten. Het Covidhuis Anna Schotanus is van Meriant, dat onder zorggroep Alliade valt.
15:15

RIVM: Afgelopen 24 uur 135 nieuwe coronabesmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er 135 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen in Fryslân. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er elf meer dan dinsdag: toen stond het aantal op 124.
De meeste besmettingen werden vastgesteld in Súdwest-Fryslân (27), Leeuwarden (17), De Fryske Marren (12) en Noardeast-Fryslân (12).
14:54

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na drie dagen van toename is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen. Er liggen zestien coronapatiënten minder in het ziekenhuis dan dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In heel Nederland liggen nu in totaal 1684 mensen met Covic-19 in het ziekenhuis.
11:00

Coronatesten worden niet verboden

Coronatesten worden niet verboden. Viruswaarheid had dat geëist in een kort geding, maar heeft het proces verloren.
Het gaat om de PCR-testen, de test waarbij er met een staafje in neus en keel slijm wordt afgenomen. Het slijm wordt in het lab gekopieerd met de zogeheten polymerasekettingreaksje (PCR) en dat proces is volgens Viruswaarheid niet betrouwbaar. De rechter in Den Haag oordeelde anders.
Viruswaarheid spande het afgelopen jaar meer rechtszaken aan. Die hebben ze allemaal verloren.
10:54

Info over vaccinatie ook in het Fries

GroenLinks wil dat de informatie over het coronavaccin ook in het Fries beschikbaar wordt. Tweede Kamerlid Nevin Özütok dient woensdag een motie in, met daarin deze oproep aan de regering.
10:45

3,7 miljard euro extra steun voor ondernemers

Het kabinet trekt 3,7 miljard euro extra uit voor nieuwe maatregelen voor ondernemers. Bedrijven met een groot omzetverlies kunnen tot 70 procent van de vaste lasten vergoed krijgen. Eerst zou deze periode van extra steun worden afgebouwd, maar dat is nu van tafel.
10:35

Extra drukte op Marktplaats

Door de coronacrisis werd de veilingwebsite Martkplaats veel vaker bezocht dan anders. Dat maakte de veilingwebsite bekend in het jaarverslag over 2020.
De bezoekers zochten het vaakst op de term 'gratis: dit jaar 21 miljoen keer, terwijl het vorig jaar nog 8,5 miljoen keer was.
06:45

Kabinet kondigt uitbreiding economisch steunpakket aan

Het kabinet maakt woensdag een uitbreiding van het economisch steunpakket bekend. De ministers die erover gaan, zullen ook aankondigen dat de voorgenomen versobering per 1 januari toch nog even niet doorgaat. Omdat er nog geen versoepeling van de coronaregels in het verschiet ligt, tast het kabinet vermoedelijk opnieuw diep in de buidel voor getroffen ondernemers.
Naar verwachting presenteert het kabinet een uitgewerkte versie van het coalitieplan om bedrijven te helpen die de hardste klap krijgen. Het gaat dan voornamelijk om kroegen, restaurants, café's, culturele organisaties en bedrijven die in de evenementensector werken. Ondernemers die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten (zoals huur en de energierekening) vergoed krijgen, stellen de partijen voor.
Of het plan precies zo wordt gepresenteerd, moet nog blijken. Mogelijk wordt er nog wat geschoven met de percentages. Maar het kabinet wil wel wat extra's doen voor voornamelijk die sectoren die vrijwel volledig dicht zijn en dat voorlopig blijven. Ook tijdens de persconferentie op dinsdag kon het kabinet nog geen datum noemen waarop deze branches mogelijk weer open kunnen.
06:31

Kamer debatteert over coronabeleid van kabinet

Een dag na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moeten ze uitleg geven aan de Tweede Kamer over het gevoerde beleid rond de bestrijding van het coronavirus.Rond de feestdagen komen geen versoepelingen. Er dreigen nieuwe maatregelen als het aantal besmettingen niet omlaag gaat, waarschuwde Rutte dinsdagavond.
In de Kamer leven grote zorgen over de besmettingscijfers. Ook zijn er vragen over het vaccinatieprogramma van het kabinet. Nederland krijgt in januari minder vaccins van farmaceut Pfizer dan verwacht.
In de ochtend praten deskundigen de Tweede Kamer weer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat doen onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Twadde keamer © Shutterstock.com
06:27

Peiling: kwart gaat meer dan drie mensen uitnodigen met kerst

Een kwart van de Nederlanders is niet van plan om zich tijdens de feestdagen aan de coronaregels te houden. Ze zeggen meer dan de drie toegestane mensen thuis te ontvangen met kerst. Dat komt naar voren in een onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3400 mensen. Een grote meerderheid van de ondervraagden (70 procent) zegt zich echter aan de maximale groepsgrootte te zullen houden.
06:21

Gommers: mogelijk op weg naar derde golf

Het zou kunnen dat we op weg zijn naar een derde golf gezien het oplopende aantal besmettingen. Dat zei Diederik Gommers, hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC, dinsdagavond bij het televisieprogramma Beau en in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. "We moeten de komende dagen afwachten, maar het zou zo maar kunnen", zei Gommers bij Beau.
Bij Langs de Lijn en Omstreken zei Gommers dat het moeilijk is om een verklaring te geven voor het oplopende aantal besmettingen. "Zou het door Black Friday kunnen komen? Is het mobiliteit? Houden we ons niet goed aan de maatregelen? Komt het door de kou? Wisten we het maar."
06:18

Geen versoepelingen; mogelijk zelfs strengere maatregelen

Er komt geen versoepeling van de coronamaatregelen voor de kerstdagen, zei premier Mark Rutte dinsdagavond op een persconferentie over het virus. "Helaas is er niet meer mogelijk dan de laatste maanden. Dus per dag maximaal drie gasten thuis ontvangen, de restaurants blijven dicht en de gedeeltelijke lockdown blijft gelden." De minister-president waarschuwt zelfs dat wanneer het aantal besmettingen niet afneemt, het wel eens de andere kant op kan vallen. "Dan sluit ik zelfs niet uit dat we nog voor de Kerst bij u terug komen met strengere maatregelen."
dinsdag 8 december 2020
06:00

Welkom in dit liveblog

Dit is het liveblog van woensdag 9 december met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân. Het coronanieuws van dinsdag 8 december is hier terug te lezen.