Opnieuw containers overboord op Noordzee: mogelijk groot aantal op Duits grondgebied

Opnieuw zou een schip in de Noordzee containers hebben verloren. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om een schip dat in Duits gebied voer. Precieze details zijn nog niet duidelijk, maar het verhaal gaat dat het om meer dan 200 containers zou gaan, en dat het schip zo'n 100 mijl boven Schiermonnikoog was. Het zou in de Duitse Bocht zijn, het zuidoostelijke deel van de Noordzee dat begrensd wordt door de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden.
Containers van Maersk © ANP
Volgens berichten van een schipper zouden er containers op het wateroppervlak drijven, maar zouden er ook containers op de zeebodem liggen. Kustwacht Nederland kon nog niets over de containers zeggen en geeft ook aan dat het om Duits gebied gaat. De Kustwacht wacht ook meer berichten af.
Het zou gaan om een schip van Maersk. De reder zelf zegt dat er bij hen niets bekend is over een schip van hen dat containers zou hebben verloren. De reder doet onderzoek en werkt daarbij samen met de Duitse autoriteiten.
De Waddenvereniging vindt het verontrustend dat er bij de autoriteiten geen melding is binnengekomen van het overboord slaan van containers van een schip. Dat toont volgens hen aan dat er niets is veranderd in de onduidelijke regelgeving omtrent containerschepen.
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, 342 containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.