Geen versoepeling, bij hogere cijfers zelfs strengere maatregelen met Kerst

Er komt geen versoepeling van de coronamaatregelen voor de kerstdagen, zei premier Mark Rutte op een persconferentie over het virus. "Helaas is er niet meer mogelijk dan de laatste maanden. Dus per dag maximaal drie gasten thuis ontvangen, de restaurants blijven dicht en de gedeeltelijke lockdown blijft gelden." De minister-president waarschuwt zelfs dat wanneer het aantal besmettingen niet afneemt, het wel eens de andere kant op kan vallen. "Dan sluit ik zelfs niet uit dat we nog voor de Kerst bij u terug komen met strengere maatregelen."
Premier Mark Rutte © ANP
Tijdens de feestdagen komt er dus geen verandering in de toegestane groepsgrootte. Het betekent dat er maximaal drie mensen op een dag mogen langskomen (wanneer het gaat om mensen ouder dan 13 jaar). "Dat is jammer, we hadden op meer gehoopt. Bij persconferentie van drie weken geleden leek het reëel dat er met feestdagen meer zou kunnen, dat er weer restaurants open zouden kunnen, meer mensen thuis konden komen of dat we weer konden trainen met voetbalteam. Maar het gaat echt niet goed. Met de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnamen niet."

Lege stoelen aan de kersttafel

Volgens Rutte zullen de kerstdagen dit jaar voor veel mensen zwaarder zijn dan anders. "Al een paar weken geleden zag je de eerste kerstbomen in huiskamers. Het laat zien hoe extra belangrijk kerst dit jaar voor ons in. Het is een extra zwaar jaar, een jaar van verlies en rouw, zeker voor de families die iemand door corona hebben verloren. Inmiddels tellen we bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel."
Premier Rutte hoopt dat het nog wel lukt om in januari wat meer ruimte voor elkaar te krijgen. "Dat kan nog steeds. Maar het lukt alleen met z'n allen."

Vaccinatie: kwetsbaren en zorgpersoneel eerst

Toch nam minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een voorschot op de uitvoering van een vaccinatieprogramma. "We zijn er nog lang niet. Maar toch staan we aan de vooravond van de vaccinatiefase, dat is de weg die ons uit deze crisis moet leiden." De Jonge makke mear dúdlik oer de groepen dy't as earste in coronafaksin krije sille. "Eerst de kwetsbaren en de zorgverleners. We starten bij verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, bewoners van bejaardentehuizen." Dêrnei folgje minsken âlder as 60 jier en minsken mei in bepaald sûnensrisiko. "En pas daarna volgt de rest van de samenleving," zei De Jonge.

"Iedereen een vaccin duurt tot zeker na de zomer"

De minister zegt dat het opzetten van het vaccinatieprogramma een zeer ingewikkelde puzzel is. In januari zou het moeten starten. Het gaat om meerdere vaccins, opslag, distributie en beveiliging. "Ook defensie ondersteunt en staat paraat. Maar het zal nog wel tot na de zomer duren voordat heel Nederland een vaccin heeft gekregen. We moeten alles op alles zetten."
Ook geeft De Jonge een waarschuwing: "We moeten waken voor een we-zijn-er-bijna-stemming. We zijn nog wel even onderweg. En het is ook nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is, iemand anders nog wel ziek kan maken. Dus we zullen nog wel even maatregelen houden. Maar als we onze meest kwetsbaren beschermen, zijn we een heel eind."
© ANP
Er komt extra steun voor bedrijven, zoals restaurants en cafés, zei premier Rutte. De ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes komen met nieuwe steunmaatregelen. voor jongeren zal er extra geld worden vrijgemaakt voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. "Ook gaat het OMT onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu is dat 18 jaar."
Het plan is ook dat topsporters na 17 december weer in competities kunnen trainen en wedstrijden mogen spelen. Het gaat om een selectie van zo'n 1.000 voetballers en 5.000 andere topsporters.

Proeven in januari

Rutte maakte ook nog bekend dat er in januari een aantal proeven zal worden gedaan met theatervoorstellingen met meer aanwezig publieke en voetbalwedstrijden met meer supporters. "Hoe moeten mensen lopen, zitten, staan? Kunnen met testen meer mensen worden toegelaten? Wat is in de praktijk haalbaar en verantwoord?"