Frustraties over trage besluitvorming Lelylijn: "Wat mij betreft besluiten we vandaag"

Er mag wel wat meer tempo komen in de besluitvorming over de Lelylijn, de spoorverbinding tussen de Randstad en het Noorden. Daarvoor pleit SP-Tweede Kamerlid Cem Laçin maandag in het jaarlijkse overleg over infrastructuur, ruimte en transport (MIRT). Hierin spreekt men af waar er in Nederland geïnvesteerd gaat worden in auto- en spoorwegen.
Cem Laçin (SP)
In de stukken staat dat het Rijk voorlopig geen geld voor de Lelylijn heeft, maar dat er eerst een 'verdiepend vervolgonderzoek' moet komen naar een betere spoorverbinding tussen het noorden en de Randstad. Daarbij zou het wel om de Lelylijn kunnen gaan, maar ook de optie om het bestaande spoor te verbeteren ligt nog op tafel. Het onderzoek moet eind volgend jaar afgerond zijn. Zicht op een budget voor de Lelylijn is er niet, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Meer tempo

Wat Laçin betreft duurt het allemaal veel te lang. Hij wil wel wat meer tempo. "Dat geldt voor een hoop zaken, maar zeker voor de Lelylijn. Die is essentieel als je kijkt naar de opgaves waar we voor staan, zoals woningbouw en betere verbindingen met het Noorden."
Wat mij betreft besluiten we vandaag al dat de Lelylijn er komt.
Tweede Kamerlid Cem Laçin (SP)
Laçin stelde de verbinding twee jaar geleden al aan de orde in Den Haag. "Toen was het te vroeg en wilde men kijken naar een hoogwaardige busverbinding. Nu zijn gelukkig meerdere partijen zo ver dat de Lelylijn een volwaardig alternatief is." Met de verkiezingen op komst hebben veel partijen de Lelylijn in het programma staan. "Wat mij betreft besluiten we vandaag al dat de Lelylijn er komt, en anders in de formatie", zegt Laçin.

VVD wacht op partijcongres

Het staat wel op de politieke agenda. In het overleg was er maandag al een venijnig debat tussen de VVD en CDA. Het VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs, uit Drenthe, noemde de Lelylijn niet en dat vond zijn CDA-collega Mustafa Amhaouch vreemd. Ziengs zei dat zijn partij stapje voor stapje aan het opschuiven was en niet langer dwars zou liggen, maar dat het laatste woord aan het partijcongres is. Dat gaat er zaterdag over stemmen.
© Omrop Fryslân
Verslaggever Onno Falkena over de Lelylijn
Amhaouch vindt dat er snel een 'deltaplan' voor het Noorden moet komen met daarin de Lelylijn als centraal onderdeel. "De vier noordelijke provincies, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland, moeten samenwerken en met een inhoudelijk programma komen waarin woningbouw, en bereikbaarheid via de Lelylijn, maar ook wonen en werken naar de toekomst mogelijk wordt gemaakt", zegt hij.
Mustafa Amhaouch (CDA)
Dat plan moet er volgens hem snel komen. "In het voorjaar moeten de contouren van het plan er al zijn." Hij is optimistisch over het plan en mocht zijn partij weer in de regering komen, dan is de kans groot dat het in het regeerakkoord komt. "Het gaat erom, hoe positioneren we het noorden naar de toekomst, de kosten en baten daarbij moeten we bekijken vanuit Den Haag."
In het overleg staan geen andere Friese projecten, al werd door Wytske Postma (CDA) nog wel geopperd om de Skarster Rienbrug in de A6 bij het grote onderhoud in 2024 te vervangen door een aquaduct.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven