Friese vrouwen roeien nonstop Atlantische Oceaan over: 2 uur op en 2 uur af

Ze gaan 5000 kilometer roeien en dat aan één stuk door. De vier vrouwen van The Atlantic Dutchesses gaan de uitdaging aan. Drie van hen komen uit Fryslân: Iris Noordzij uit Raerd, Melissa Vooren uit Goingarijp en oud-Pingjumer Renate de Backere. Marieke le Duc-Bouwense uit Zeeland is de enige niet-Fries in het team.
Fryske froulju roeie nonstop Atlantyske Oseaan oer
Aan de zwaarste roeirace van de wereld (Atlantic Challenge) doen 2I boten mee. Op 12 december gaan de trossen los. Het team Atlantic Dutchesses is er klaar voor. In de Queen of Hearts zoals hun 'sloep' heet moeten ze het zeker veertig dagen samen volhouden en elkaar erdoorheen slepen.

Sloeproeiers met ervaring

Het idee begon in 2018. De vrouwen zijn allemaal sloeproeiers. Ze hebben meerdere keren de HT-race tussen Harlingen en Terschelling gedaan. Ze waren toe aan een grotere uitdaging. Maar voordat het zover was, moest er heel wat gebeuren. Een team bijeen te krijgen valt nog niet mee. De meeste mensen durven zo'n uitdaging niet aan. Maar uiteindelijk lukte het vier vrouwen bijeen te krijgen.
Toen moest er ok nog een boot komen. Ze dachten aan huren, maar er kwam een sponsor die z'n fiat gaf voor een nieuw te bouwen boot. Die kwam er: de Queen of Hearts.

Trainen trainen trainen

Daarna begon de voorbereiding. Maandenlang trainen, maar ook personal coaching en mentale trainingen. Op de oceaan hebben ze nog niet geroeid, maar wel bij Engeland, waar ze lange tochten maakten. Lange duurtrainingen op acht vierkante meter om de boot en om elkaar beter te leren kennen, ook in moeilijke omstandigheden.
© Simone Scheffer
Je voorbereiden op zo'n lange tocht is moeilijk. Eigenlijk weten de roeisters niet precies wat hen te wachten staat. Bang zijn ze niet. Ze vertrouwen volledig op elkaar en op de boot. Die komt altijd weer overeind, hoe hoog de golven ook zijn. De vrouwen roeien twee uren op en twee uur af. In de twee uur pauze moeten ze eten, slapen en dingen regelen, zoals communicatie en filmen.
© Team Atlantic Dutchesses
De Atlantic Dutchesses roeien voor een goed doel. Ze willen minstens 10.000 euro ophalen voor de Hart Stichting voor Vrouwen. Die stichting wel meer onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Ook sportief hebben de roeisters een doel: als eerste Nederlandse vrouwenteam ooit aankomen op het eiland Antigua in het Caribisch gebied En als het weer een beetje meezit, willen ze proberen een wereldrecord te vestigen. Dat zal wel moeilijk worden, omdat het een sterk record is. Maar ze zijn ervan overtuigd dat ze het zullen bereiken.
De start is op 12 december op het Spaanse Canarische eiland La Gomera. Aankomst op Antigua in het Caribisch gebied: onbekend. The Atlantic Dutchesses zijn te volgen op Facebook.