Marrit Steenbergen pakt opnieuw ticket voor Olympische Spelen

Marrit Steenbergen heeft zich verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Op het kwalificatietoernooi in Rotterdam werd ze tweede op de 100 meter vrije slag. Alleen Ranomi Kromowidjojo was sneller. Steenbergen finishte in 54,29.
Marrit Steenbergen
In de voorrondes zwom Steenbergen zaterdag naar 54,18. De vier snelste dames op de 100 meter vrije slag zijn zeker van deelname aan de estafetteploeg in Tokio. De tijd van Steenbergen is de op twee na snelste, achter Kromowidjojo en Femke Heemskerk.
Vier jaar geleden debuteerde de zwemster uit Oosterwolde op de Olympische Spelen. Toen was ze nog maar 16 jaar oud. Daarna had ze een behoorlijk zware periode, zowel fysiek als mentaal. "Ik heb best wel diep gezeten", vertelde ze in juni.

Silke Huisman

Op de 100 meter kon Silke Huisman uit Arum geen potten breken. Ze werd 21ste en finishte in de C-finale in een tijd van 57,41. Daar kan ze toch goed mee leven. Ze is pas 17 jaar oud, en haar kansen op een Olympisch ticket komen nog.
"Ik ga er open in en kijken waar het schip strandt. Dit is niet de wedstrijd waar het allemaal moet gebeuren. Dit is wel een beetje bonus, wat dat betreft", vertelt Huisman. Voor haar is deze dag ook niet heel belangrijk. De 50 meter vrije slag van donderdag en de 200 meter wisselslag van zondag zijn voor haar belangijker.
Silke Huisman
Huisman stapte in de zomer over van Fryslân naar de nationale selectie in Amsterdam. Daarvoor stond ze naar eigen zeggen stil in haar ontwikkeling, en dus is het haar doel om terug te komen op haar oude niveau.
"Dit is de eerste officiële wedstrijd weer. Tot zover gaat het wel redelijk goed. Het is ook een beetje uittesten, omdat de manier van trainen ook anders is."

Liesette Bruinsma

Het is voor Liesette Bruinsma een beetje een vreemd toernooi. Eerder deze week was het nog de vraag of ze überhaupt wel mee kon doen. "Ik heb vorige week een paar dagen in quarantaine gezeten, want ik was in aanraking geweest met iemand die het coronavirus had. Ik ben een par dagen uit het water geweest, dat was niet ideaal" zegt de blinde zwemster.
Liesette Bruinsma
Sportief is het ook vreemd. In haar paralympische klasse zijn er zes afstanden, maar Bruinsma heeft al vijf van de zes limieten gezwommen, die recht geven op een startbewijs.
Toch betekent dat niet dat ze dit als trainingswedstrijd ziet. "Ik ging dit weekend niet rustig in, want ik wil presteren, ook al heb ik de tickets al."
Liesette Bruinsma by de start fan it kwalifikaasjetoernoai © Orange Pictures
De enige afstand waar Bruinsma nog geen ticket op heeft, is de 100 meter rugslag. Die is zondag. "Dat is nog wel een grote stap", zegt ze, ook al is ze er de laatste weken wel extra mee bezig geweest. "Dit is extra belangrijk, we hebben er de laatste tijd meer aandacht aan besteed. Dat is ook voor de wisselslag een goede investering."
Bruinsma is al lang blij dat ze weer mag zwemmen, na de afgelopen coronamaanden. "Het is supervet. Echt fantastisch om hier weer te staan!"
Het kwalificatietoernooi duurt nog tot en met zondag. Steenbergen en Bruinsma (paralympisch) doen zondag de 100 meter rugslag en Huisman de 200 meter wisselslag.