Mooi voetbal komt wel weer, belooft Henk de Jong: "Dat houd je niet een seizoen vol"

In december en januari is het nou eenmaal minder eenvoudig om mooi te voetballen, is de overtuiging van Cambuur-trainer Henk de Jong. Daarom is het zo belangrijk dat de Leeuwarders ook de lelijkere wedstrijden winnen. Zoals vrijdag tegen Telstar (2-1). "We willen altijd het mooiste voetbal spelen wat er is, maar dat hou je niet een heel seizoen vol."
Henk de Jong nei winst op Telstar
Door de winst op Telstar pakt Cambuur negen punten in een week, na eerdere overwinningen op Den Bosch en Jong PSV. "Den Bosch was een lastige tegenstander, maandag tegen Jong PSV was het ook lastig. En nu tegen een ploeg die 5-3-2 speelde", analyseert De Jong. "Dat zijn altijd wedstrijden met heel weinig kansen. We hebben het maximale eruit gehaald."
En als het dan allemaal wat minder loopt, dan is het fijn om spelers te hebben die gemakkelijk doelpunten maken. Zoals middenvelder Jamie Jacobs. Vorig seizoen goed voor twaalf competitietreffers en nu heeft hij er ook alweer zes in liggen. "Hij zit de laatste periode niet altijd goed in de wedstrijd, dat kan", zegt De Jong. "Maar hij krijgt een kans en die gaat erin. Met Mühren precies hetzelfde. We moeten gewoon niet in de war raken, want die kansen komen er wel."
Het kan zomaar weer flitsen.
Trainer Henk de Jong van SC Cambuur
En dat mooiere voetbal komt ook wel weer. "Het kan zomaar weer flitsen. Het is niet altijd eenvoudig, maar we nemen wel weer drie punten mee naar huis. Negen in een week, heerlijk!"

Achterin stond het goed

Eenvoudig ging het dus niet, maar Jacobs vond ook niet dat Cambuur het heel lastig had. "We hebben niet veel weggegeven, verdedigend stonden we goed. Alleen aan de bal liep het niet altijd lekker."
Doelpuntemakker Jamie Jacobs
En dus concludeert Jacobs ook dat het voetballend iets minder loopt momenteel. "Het is niet zoals we gewend zijn. Maar dat mooie voetbal komt straks wel weer. Zolang we die punten halen, vind ik het prima. Het was even billenknijpen in de laatste minuten, maar we hebben 'm binnen."
Net als vorig jaar scoort Jacobs uit bij Telstar. "Dit ligt me wel lekker. Vandaag kwam de bal toevallig voor m'n voeten. Dus als je er staat, kun je 'm lekker binnen schieten."
De voorsprong op concurrent De Graafschap blijft zes punten. De ploeg uit Doetinchem won in de laatste minuten bij MVV. "Dat zijn we van ze gewend", zegt Jacobs. "Daar zijn ze goed in."