Friese Forum-fractie bepaalt dinsdag of ze binnen de partij blijven

De Friese Statenfractie van Forum voor Democratie bepaalt dinsdag of ze bij de partij blijven of niet. Fractievoorzitter Maarten Goudzwaard wil rust en ruimte nemen om alles nu goed te bekijken. Vrijdagavond werd duidelijk dat meer dan driekwart van de leden willen dat Thierry Baudet partijleider blijft.
© Omrop Fryslân
Komende dinsdag zit de fractie bijeen: "We kunnen het goed vinden onderling. De samenwerking is goed en dat is voor mij en de anderen heel dierbaar. We zullen het er goed over hebben," zegt Goudzwaard. Maar wat doet hij als de fractie voor Baudet kiest: "Nou, we moeten eerst komende dinsdag een gesprek hebben, over wat alles dat nu gebeurt voor ons betekent. Er komen dan meerdere scenario's aan bod."
Toch zijn een aantal onzekerheden voor de Friese Statenleden weggenomen, zegt Goudzwaard: "We hebben het referendum gehad, er is een uitslag en Baudet heeft via een statement aangegeven te blijven. Nu die weg zijn kunnen we een goed gesprek voeren."

"Commotie doet de partij geen goed"

De hele commotie rondom Baudet doet de partij en daarmee de fractie geen goed, zegt Goudzwaard: "Had Baudet nu meteen wat gedaan aan de situatie met de jongerenafdeling van Forum, de JFvD, dan hadden we hier nu niet geweest."
Maarten Goudzwaard van Forum voor Democratie
Baudet maakte vorige week bekend af te treden als partijleider maar kwam daar ook weer op terug. Het bestuur schreef daarom een bindend referendum uit met de vraag of de leden met Baudet door willen.
De Friese Statenfractie van Forum liet vorige week weten het referendum af te wachten. Fractievoorzitter Maarten Goudzwaard zei toen al dat hij zo niet verder wil binnen de partij. Hij vindt dat Baudet de jongerenafdeling van de partij aan had moeten pakken nadat duidelijk werd dat leden zich misdroegen. Ze deelden racistische en extreemrechte berichten in appgroepen.