Friese groothandel in speelgoed heeft het druk door 'corona-compensatiedrang'

Nu het bijna Sinterklaas is, wordt er weer veel speelgoed gekocht. Zo ook bij Van der Meulen in Harlingen en Sneek, een speelgoedgroothandel, importeur en distributeur. Door de coronacrisis ziet het jaar er voor hen anders uit, omdat winkels niet in bulk hebben ingekocht en minder mensen fysiek naar de winkel toe gaan.
Drokte by de boartersguod-gruthannel: 'kompensaasjedriuw troch de coronakrisis'
Erik Zandbergen, directeur van de groothandel: "De piek ligt anders dan normaal. Die begint normaal al in augustus, dan moeten we de grote organisaties leveren zoals Blokker en Intertoys. Omdat nu veel online gaat, kan het per dag veranderen en kan het elke dag druk worden. Daar moeten we dus rekening mee houden."

Online bestellen

Meer dan de helft van de mensen bestelt op het moment hun goederen online. De groothandel moest dus wel even schakelen. "In plaats van dat we duizenden leveren aan een winkelketen, is het elke dag een beetje." Dat mensen veel online bestellen, is echter niet nieuw. Afgelopen jaar werd ook al een deel online besteld.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Verslaggever Jantine Weidenaar met Erik Zandbergen van groothandel Van der Meulen
Is het dan ook extra druk dit jaar? "Ja, je ziet wel dat er een soort compensatiedrang is gekomen door corona. De cadeaus zijn wat groter en duurder geworden. De kleine cadeautjes, de schoencadeaus, dat neemt iets af. De grote cadeaus voor het echte feest, die zijn toegenomen."

Spelletjes en puzzels

Ook bij Van der Meulen vernemen ze dat de kerstdagen steeds belangrijker worden, als het om cadeautjes gaat. Ook zien ze hun verkoop omhoog gaan. "Vooral ook, nu grote families niet meer samen kunnen komen, nu we het met onze eigen families vieren. Er worden veel cadeautjes rond de Kerst gekocht. Dan praat je vooral over spelletjes, de dingen die je samen kunt doen." Spelletjes en puzzels zijn dit jaar, met het coronavirus, veel verkocht.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Er gaan ook bestellingen naar Duitsland en Polen, maar de meeste goederen levert Van der Meulen in Nederland en België. "Maar internationaal worden we wel steeds belangrijker. We hebben ook meerdere merken die we internationaal mogen vermarkten, en dan proberen we natuurlijk zo ver mogelijk te komen." Ook met de coronacrisis rijden vervoerders door heel Europa, vertelt Zandbergen. "Dat is geen probleem."

Spelletjestekort

Ook Van der Meulen had last van het spelletjestekort dit jaar. "Komt het uit China, dan bestel je het in april en komt het in oktober. Op is op, je kunt het niet meer bijbestellen dan." Maar het bedrijf verkoopt ook spelletjes van een Nederlands merk, dat in Groningen wordt geproduceerd. "Dat kunnen we heel goed bijhouden."
Verslaggever Jantine Weidenaar in het magazijn