Topdrukte bij PostNL: Friese pakketten kunnen vertraging oplopen

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent topdrukte bij bezorgdienst PostNL. Het postsorteercentrum in Leeuwarden heeft het zo druk dat het extra bezorgers moet inhuren. Ook waarschuwt het ervoor dat sommige pakketten later aan kunnen komen. De postbezorger ziet sinds de uitbraak van het coronavirus zo'n grote stijging van het aantal pakketjes, dat ze er twintig routes door Fryslân bij hebben gekregen.
Bekijk hier hoe druk een van de postbezorgers in Fryslân het heeft:
Drokte by PostNL
Landelijk zegt PostNL in een week tijd een recordaantal van tien miljoen pakketten te bezorgen. Door die topdrukte moet het bedrijf nu wel mensen teleurstellen: het kan voorkomen dat pakketjes een dag later komen. Er wordt op dit moment meer besteld dan PostNL kan verwerken.
In de cijfers is dat terug te zien. Sinds de coronacrisis heeft het postsorteercentrum de capaciteit uitgebreid. Er worden 40 procent meer post verwerkt. Met de feestdagen gaat dat percentage nog eens met 20 tot 30 procent omhoog.
Drukke tijden voor bezorger René Stevens © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Ook op zondagen wordt er nu doorgewerkt in het Leeuwarder depot. Dat staat bekend als een van de grootsten van ons land. Met 5.500 bezorgritten tegen 4.500 normaal gesproken zijn er ook veel meer extra bezorgers op pad;. De sorteercentra krijgen de pakjes van grote vrachtwagens. Daarvan rijden er nu 1.150 rond, terwijl dat er normaal 940 zijn.

Pakketjes later retour sturen

"We vragen de mensen nadrukkelijk om zendingen die nu retour gaan na het weekend te doen. Zo willen we de druk iets van de ketel halen, want het is echt topsport wat we op dit moment van onze bezorgers vragen", zo zegt Richard Kooijman van het sorteercentrum in Leeuwarden.
Op de meest drukke dagen deze maand zal de piek in de post die wordt rondgebracht, oplopen naar 1,5 miljoen pakketten per dag.