Politiek pakt door op MSC Zoe-dossier: overleg op komst met verzekeraars

In de Tweede Kamer is de politie in grote halen tevreden met de maatregelen die minister Cora van Nieuwenhuizen neemt en wil nemen om een nieuwe containerramp, zoals die met de MSC Zoe in 2019, te voorkomen. Het overleg in de vaste Kamercommissie Maritiem werd donderdag gebruikt om de laatste puntjes op de i te zetten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat om tafel met de verzekeraars van containerschepen, zegde minister Cora van Nieuwenhuizen toe.
Polityk pakt troch op MSC Zoe dossier
De minister reageerde enthousiast op de suggestie van D66-Kamerlid Rutger Schonis om in gesprek te gaan met de verzekeraars van containerschepen. Die hebben alle belang bij het voorkomen van rampen zoals met de MSC Zoe. Het schip verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 342 containers in zee boven de Waddeneilanden. De verzekeraars draaien op voor de schade, inclusief de kosten voor het opruimen.
Van Nieuwenhuizen verwacht in het eerste kwartaal van 2021 duidelijkheid te krijgen over de schadevergoedingen. In de tussentijd kan zij wel met de verzekeraars om tafel, aldus Schonis. "Ik heb vorige week met de verzekeraars gesproken. Ze zeggen zelf ook dat er telkens één partij is die de schade moet betalen. Wij willen best nadenken of wij onze voorwaarden kunnen aanpassen in onze verzekeringspolissen. En dus: minister, ga met ze in gesprek. Dat heb ik hier gevraagd en ik ben blij dat ze dat gaat doen."

Rampenplan

De minister zegde ook toe dat het rampenplan volgend jaar wordt bijgewerkt, zodat ook vervuiling door containers er onder valt. Nu houdt het alleen rekening met het aanspoelen van olie en walvissen.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het feit dat de Duitsers en Denen niet willen meewerken aan het afsluiten voor containerschepen van de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden, daar wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie zich niet bij neerleggen. Zij hoorde de minister zeggen dat steun vanuit het parlement kan helpen als zij daarover weer het gesprek aangaat. De partij komt daarom met een motie waarover waarschijnlijk in februari volgend jaar wordt gestemd.

Gemeenschappelijk onderzoeksprogramma

Wat ook kan helpen is dat er mogelijk een gemeenschappelijks onderzoeksprogramma met de Duitsers komt naar de risico's op de vaarroutes boven de Waddeneilanden, zo heeft Van Nieuwenhuizen gezegd.
De MSC Zoe behoort tot de grootste containerschepen ter wereld. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip ten noorden van de Waddeneilanden 342 containers. Kijk voor meer nieuws daarover op onze dossierpagina.