20 maanden cel geëist voor verkopen dodelijk illegaal vuurwerk

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 20 maanden celstraf en 10 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige Anjumer. De man verkocht een zogenaamde mortierbom, waar in 2018 een inwoner van Morra bij een ongeluk door om het leven kwam.
Rechtbank Noord-Nederland (RNN) yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het slachtoffer, een 41-jarige man, had het vuurwerk in een buis gedaan om het te lanceren, maar bij het aansteken van de snellont ging het mis. Zowel het slachtoffer als een toen 15-jarige inwoner van Morra werden door de explosie weggeblazen.
"De mortierbom is hoogstwaarschijnlijk met grote kracht tegen zijn hoofd en hals aangekomen en vervolgens van dichtbij ontploft", zei de officier van justitie.

Eerder vergrijp

Bij het doorzoeken van het huis van de Anjumer werd ook ander professioneel vuurwerk gevonden en patronen voor een alarmpistool. Hij verklaarde niet de weten dat het vuurwerk dat hij verkocht gevaarlijk was. De man stond in 2008 ook al eens terecht voor vuurwerkdelicten.

Grote gevolgen voor Morra

De gevolgen van het ongeluk zijn groot, zei de officier. "De gevolgen van dit incident staan in het geheugen van de nabestaanden en vrienden gegrift. De hele gemeenschap van het kleine dorp Morra leeft mee met wat er is gebeurd. Het altijd zo levendige dorp dat barstte van de activiteiten rond oud en nieuw zal nooit weer hetzelfde zijn."
Persofficier Jolanda Brontsema over de eis