Wethouder Smallingerland over begrotingstekort: "Jammer, maar oplosbaar"

Als de gemeente Smallingerland de begroting binnen twee weken niet op orde krijgt, dan komt het onder toezicht van de provincie te staan. In de begroting zit een financieel gat van 85.000 euro. "Ik ben niet verrast", geeft wethouder Felix van Beek aan. "Wij zagen op het moment dat de begroting vastgesteld werd al aankomen dat het risico bestond dat de begroting de toets van de provincie niet zou kunnen doorstaan."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Van Beek zegt ook dat hij de gemeenteraad gewaarschuwd heeft. "We hebben ons gevoel verwoord in de gemeenteraad en bij het aanbieden van de begroting aan de provincie hebben we het ook kenbaar gemaakt in een brief. We hebben de partijen meer dan duidelijk gewaarschuwd. Ik vind het jammer dat ze zich daar niets van hebben aangetrokken, want ik sta niet voor niets te praten. Maar men vond dat het toch moest kunnen."

De raad heeft het laatste woord

En de gemeenteraad heeft het laatste woord, zegt Van Beek. "De raad heeft keuzes gemaakt en we hebben misschien te weinig tijd genomen om die keuzes door te rekenen. Dit is het resultaat. De provincie heeft gezegd onze brief te hebben gezien, maar heeft vervolgens ook objectief naar de begroting gekeken."
Toch zegt de wethouder dat het gat van 85.000 euro niet het einde van de wereld is. "Het is oplosbaar. Het is fijn dat we die kans krijgen en de raad moet die kans pakken. Het gaat niet om een groot verschil. Ik hoop en verwacht dat de raadsleden deze kans grijpen. De provincie moedigt de gemeente ook aan om de kans te grijpen om te laten zien dat we een sterke en zelfstandige gemeente zijn."
Wethouder Felix van Beek van Smallingerland