Ook in hoger beroep 20 jaar cel opgelegd tegen weduwe in zaak-Van Seggeren

Het gerechtshof van Leeuwarden veroordeelt Jessica B. in hoger beroep tot 20 jaar cel vanwege het medeplegen van de moord op haar man Tjeerd van Seggeren. Dat is gelijk aan de straf die de rechtbank eerder oplegde en gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van B. had om vrijspraak gevraagd.
Ek yn heger berop 20 jier sel oplein tsjin widdo
Van Seggeren werd in juli 2017 dood aangetroffen bij De Westereen. Volgens het Openbaar Ministerie was Jessica B. direct bij de moord betrokken. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze daarbij een handlanger had, haar oom Uwe D., die in maart dit jaar overleed. Een maand daarna dook een brief van D. op, waarin hij toegeeft verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van Seggeren. Wie wat heeft gedaan, is volgens het OM niet van belang. De rol van B. was naar het oordeel van OM zo groot, dat ze schuldig is aan het medeplegen van de moord.
Voor de uitspraak kwam naar voren dat er in de afgelopen weken nog een brief is opgedoken van de weduwe van Uwe D., de man die de handlanger van Jessica B. zou zijn. In de brief schrijft de weduwe dat Uwe D. onterecht beschuldigd is.
Volgens raadsheer Deuring van het gerechtshof staat vast dat Van Seggeren meerdere keren op z'n hoofd is geslagen met een hard voorwerp. Het hof zegt dat er een relatie bestaat tussen de verfdeeltjes op de schedel van Van Seggeren en de verfdeeltjes die zijn gevonden in de auto van de verdachte.
Het hof zegt ook dat de verdachte niet consistent is geweest in haar verklaringen. Bovendien liegt ze, volgens Deuring. Zo zou ze bij het zoeken naar haar man hem vaak hebben gebeld, maar volgens de telefoongegevens is dat niet zo.
© De Vries Media
Het motief voor de verdachte om haar man om te brengen was financieel profijt en relationele problemen, zegt het hof. Er was een levensverzekering afgesloten voor 600.000 euro.
Volgens het hof is bewezen dat de verdachte schuldig is aan het medeplegen van de moord. Vanwege het gebruikte geweld heeft ze dat waarschijnlijk niet zelf gedaan, maar een ander. Ze wordt veroordeeld voor moord in vereniging, zegt het hof. Ze had een sturende en regisserende rol.