Steeds meer zware drugscriminelen opgepakt in Fryslân

In Fryslân zijn steeds meer zware drugscriminelen actief. Zo zijn er dinsdag invallen gedaan in een grote drugszaak: in Wolvega en Heerenveen werden vijf mensen opgepakt. Eerder dit jaar waren er op verschillende locaties in Fryslân tientallen verdachten opgepakt voor onder andere internationale drugshandel. Regelmatig treft de politie zware wapens aan.
© De Vries Media
Begin maart dit jaar rolde de politie een grote drugsbende op, intussen bekend als de Vidar-zaak. In totaal zijn er intussen 28 verdachten opgepakt. De Vidar-zaak draait om grootschalige drugshandel. De politie deed invallen in onder andere Westergast, Zurich, Leeuwarden en Noordburgum en er werd een drugstransport van 86 kilo speed naar Finland onderschept. Om de bende op te rollen werd een criminele burgerinfiltrant ingezet.
De rechtbank heeft besloten om tien verdachten tijdelijk vrij te laten omdat het nog wel anderhalf jaar kan duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De verdachten krijgen een elektronische enkelband en een contactverbod: ze mogen geen contact zoeken met de medeverdachten.

Wapen- en drugshandel

In februari kwam de politie in actie tegen internationale wapen- en drugshandel. Wapens kwamen uit Oost-Europa en werden in Nederland en België verhandeld. Justitie deed eind februari op 17 plekken invallen in Noord-Nederland. Bij deze zoekacties vond de politie onder andere kalasjnikovs, maar ook andere zware wapens en drugs. Het hoofdkantoor was de kringloopwinkel in het centrum van Oosterwolde. Er zitten in deze zaak nog zeven mensen vast.

Georganiseerde criminaliteit in haven Harlingen

In oktober werd bekend dat de havens in het Noorden van Nederland, waaronder die van Harlingen, aantrekkelijk zijn voor de georganiseerde criminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Pro Facto, in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Echte concrete informatie heeft de politie niet over georganiseerde criminaliteit in de havens van Harlingen, Lauwersoog, Delfzijl en Eemshaven, maar er zijn wel vermoedens dat er sprake van is.
"Niemand weet eigenlijk wat er zich afspeelt in de havens. Er worden niet zo veel controles gehouden en er is niet zo veel toezicht", legt directeur Niko Struiksma van Pro Facto uit. "Wat ook bijzonder is, is dat de havens, voornamelijk die van Harlingen, erg toegankelijk zijn. Je kunt er dag en nacht in."
De haven fan Harns © Shutterstock.com (T.W. van Urk)

Drugslabs

De laatste jaren treft de politie ook meer drugslabs aan, zo blijkt uit cijfers die in september bekend zijn gemaakt. Op 13 februari van dit jaar deed de politie een inval in een boerderij in Wânswert. Het gaat om een actief lab in een afgelegen boerderij, waar naar alle gedachten methamfetamine (crystal meth) werd geproduceerd.
Daarnaast werd er ook nog een lab in aanbouw ontdekt. Ook trof de politie een grote hoeveelheid eindproduct van een syntetische drug aan, met een straatwaarde van zo'n 4 miljoen euro. Een paar weken geleden werden twee verdachten uit Almere en Amsterdam opgepakt, die ook bij andere drugslabs in het Noorden actief waren.
In september heeft burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren een boerderij aan de Pontdyk in Langweer laten sluiten. Daar is eerder dit jaar in een stal een drugslab gevonden, dat gebruikt zou worden voor de productie van amfetamine.
Verslaggever Auke Zeldenrust over de drugscriminaliteit in Fryslân