Verdachten Wolvega al langer in beeld: "Ze zorgden voor een angstcultuur"

De politie heeft dinsdag zes mensen aangehouden in Wolvega en Heerenveen. Zij worden verdacht van handel in harddrugs, het witwassen van geld en het vormen van een criminele organisatie. Ze voerden de drugs naar Scandinavië. De politie heeft dinsdag ook zes huizen en meerdere bedrijfspanden doorzocht in beide plaatsen. De opgepakte mensen zorgden voor een angstcultuur in Wolvega, zo zegt burgemeester André van de Nadort. "We roepen mensen op die ervaringen met de groep hebben zich te melden. Zo kunnen we de zaak alleen maar sterken."
Drugs Wolvegea
De zes verdachten zijn mannen van 20, 25, 27, 30 en 36 jaar uit Wolvega en Heerenveen. De politie had de verdachten al langer in beeld, maar heeft gewacht met de inval om de zaak rond te krijgen. In de bedrijfspanden handelden de verdachten in auto's die niet op naam stonden, of deden ze bij de handel zwarte betalingen, zegt de politie. Zo wasten ze het geld wit dat ze verdienden met de drugshandel.

Harddrugs en contact geld

Bij de doorzoekingen vond de politie een kilo aan harddrugs, een nepwapen, zo'n 15.000 euro aan contant geld, nepgeld en dertig cilinders lachgas.
Plysjechef Marjolein Wildeman

Angstcultuur

Volgens burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf hielden de mannen zich niet alleen bezig met criminele activiteiten, maar waren ze ook 'intimiderend' aanwezig in Wolvega, voornamelijk in het horecagebied zorgden ze voor overlast en problemen: "De leden van deze groep gedragen zich alsof zij de baas zijn op straat", zegt Van de Nadort. "Ze zorgden voor een angstcultuur. Zo bezochten ze gemeenteraadsleden thuis en zorgden ze voor overlast bij het uitgaan. Ze lieten zich duidelijk horen in de kroegen en intimideerden anderen."
Het was voor de politie lastig om de zaak rond te krijgen, omdat veel mensen niet willen praten. "Maar dat gaat nu met al het bewijs lukken. Wel roepen we mensen op om hun verhaal nu ook te doen. Als je aanvaringen gehad hebt met deze groep, kunnen we dat in het dossier meenemen en de zaak aansterken." De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.
Burgemeester André van de Nadort