"Het is onbegrijpelijk dat het stichtingsbestuur net nu een bom legt"

Voetballend heet SC Cambuur alles perfect op de rit, maar daarbuiten is het de laatste weken flink in de war. Eerst kwam het nieuws dat de bouw van het nieuwe stadion stilgelegd wordt en een paar dagen geleden ontplofte de bom in de Leeuwarder bestuurskamer. Genoeg om over te praten in de nieuwe SportCast. Natuurlijk gaat het ook over SC Heerenveen, dat in Den Haag niet verder kwam dan een gelijkspel.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te beluisteren. Ook vind je er de podcastafleveringen over 100 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.
Ype Smid had in de ogen van het stichtingsbestuur van Cambuur de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen moeten worden. Maar, toen de plannen van het stichtingsbestuur uitlekten, ontstond veel oproer. Directeur en Gerald van den Belt en twee commissarissen wilden niet met Smid samenwerken, waarna hij zich terugtrok.
Ook de supporters lieten zich horen, hoorde verslaggever Andor Faber: "Het is niet zo dat supporters tegen Ype Smid zijn, maar het is vooral dat de supporters het werk van Gerald van den Belt zo hoog hebben zitten." Verslaggever Arjen de Boer sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat Ype het sentiment bij de club volledig onderschat heeft. Van den Belt wordt gezien als geweten van Cambuur."

Stichtingsbestuur

Bij het handelen van het stichtingsbestuur worden vraagtekens gezet door de verslaggevers. Arjen de Boer: "Het is onbegrijpelijk dat het stichtingsbestuur net nu een bom legt. Er is totaal geen draagvlak." Ook Andor Faber snapt er niks van. "Ik snap ook niet hoe je die keuze kan maken. Je weet dat de directie en de raad van commissarissen tegen zijn."
Volgens Roelof de Vries is het een vorm van narcisme. "Bij Heerenveen heb je jarenlang gezien dat mensen elkaar baantjes gunnen en dat is nog altijd gaande. Ype Smid denkt simpelweg: dat stadion duurt me veel te lang, ik knal er weer in en ik regel het even."
Het stichtingsbestuur mag zelf niet reageren omdat algemeen directeur Ard de Graaf de woordvoering doet vanuit Cambuur. Dat hebben de partijen maandagochtend afgesproken.

Heerenveen

SC Heerenveen slaagde er niet in om laagvlieger ADO Den Haag te verslaan. Roelof de Vries heeft zich niet vermaakt zaterdagavond: "De wedstrijd was niet om aan te zien. Als je kijkt naar de kansen die ze creëren, dan is het niet zo slecht. Maar het is aan de bal heel matig." Volgens Arjen de Boer valt het wel mee met de kansen die de Feansters creëren. "Ik heb maar twee echte kansen gezien. Het was fantasieloos en inspiratieloos voetbal."
Een oorzaak daarvan is volgens Roelof de Vries dat tegenstandersdoor hebben waar het tegen Heerenveen te halen valt. "Ploegen proberen het centrale duo vast te zetten en de opbouw van Heerenveen over de linkerkant te laten gaan." Als Lucas Woudenberg dan de opbouw moet verzorgen, gaat het mis. "Het is een verschrikking", vindt Arjen de Boer.
Afwisselend praten sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Arjen de Boer en Geert van Tuinen je in deze podcast elke maandag bij over al het Friese sportnieuws, vaak met een nieuwsgierige gast uit de sportwereld. Presentatie is in handen van Andries Bakker of Jantine Weidenaar.