Monumentale Engelse molen door Friezen onder handen genomen

Helemaal aan de noordwestkant van Londen staat vanaf maandag een molen met een Fries tintje. De Upminster Windmill, zoals de molen officieel heet, is de afgelopen jaren volledig opgeknapt door Willem Dijkstra van het molenbouwbedrijf Bertus Dijkstra in Sloten.
© Omrop Fryslan
Het is een opvallend gebouw, dat je eigenlijk niet over het hoofd kan zien: de volledig witte molen, in de buitenwijk Upminster in Londen. De molen was er slecht aan toe, toen Dijkstra in 2016 met de opknapbeurt begon. Het bedrijf uit Slooten kreeg de opvallende opdracht via werk dat ze hadden gedaan in Israël, vertelt Willem Dijkstra. Het ding daar om de molen Montefiore in Jerusalem.
De Upminster Windmill heeft een zeer hoge ranking op de Engels monumentenlijst, wat betekent dat de molen erg belangrijk is voor het culturele landschap in Engeland. Het was voor Dijkstra dan ook een eer aan het werk te beginnen. "Het is een houten achtkantige molen, één van de grootsten in Engeland."
De molen werd gebouwd in 1803. Dit was ook terug te zien in de materialen die gebruikt zijn voor de molen, zo vertelt Dijkstra.
© Willem Dijkstra

Emotioneel

Het heeft in totaal vier uur geduurd, maar maandag konden de kap en wieken teruggeplaatst worden en was de molen eindelijk weer volledig. Het was dan ook een mooi moment voor Dijkstra: "Ik heb wel even een traan gelaten. Je wordt door de Engelse society gevraagd om dit te doen, omdat ze zeggen dat ik de enige was die dit kon dien. Ja, dan ligt de lat heel loog." Hij krijgt nu zelfs van de grootste concurrenten felicitaties: "Ze zeggen dat het 'spot on' was!"
De tranen kwamen niet alleen voor het jarenlange werk dat aan de molen verzet is. "Ook financieel was het niet fijn vanwege de koersveranderingen." Toch zijn ze alweer bezig met nieuwe Engelse projecten, al blijft het nog wel spannend hoe het komt met de Brexit in januari.
De Friezen zijn nu nog een week bezig om de laatste zaken af te maken. Het is de bedoeling dat de wieken dinsdag weer draaien.