Gertjan Verbeek: "Ik ben nog niet klaar in de voetballerij"

"Nors, nukkig, weinig diplomatiek. Een bemoeial, een betweter. Maar ook, goudeerlijk, loyaal, sociaal en betrouwbaar." Dat is de beschrijving van oud-voorzitter Riemer van der Velde van SC Heerenveen wanneer hij gevraagd wordt om trainer Gertjan Verbeek te omschrijven. Het citaat staat in het boek 'Recht voor zijn Raap', de biografie van voetbaltrainer Verbeek, dat vanaf deze week te koop is. Het boek is geschreven door journalist Eddy van der Ley, die diverse collega's van Verbeek aan het woord laat. "Er staan ook kritische noten in, het is zeker geen polonaise-Verbeek."
Biografy Gertjan Verbeek útkaam
In het bos in Dalfsen staat een blokhut, die voetbaltrainer Gert-Jan Verbeek met eigen handen gebouwd heeft. Hij heeft op dit moment geen club na zijn vertrek bij Adelaide United in april van dit jaar, en dus is er tijd genoeg voor een nieuw bouwproject. "Ik heb hier een stuk grond bijgekocht, waar ik eigenlijk een schuur wilde bouwen. Maar dat mocht niet van de gemeente, dus nu bouw ik er maar een tweede huis."
Dat hij bezig is met de bouw van een tweede huis, typeert de trainer Verbeek. "Ik ben een bouwer. Ik krijg graag de tijd bij een club om dat te doen. Daarom zijn de periodes bij FC Twente en Feyenoord zo slecht bevallen. Daar stond veel druk op de organisatie om meteen te presteren, dat is niet mijn stijl van werken." De hele dag bezig met zijn tweede huis vindt hij fijn om te doen, vertelt Verbeek even later. "Aan de ene kant gaat het hartstikke goed omdat ik kan doen wat ik leuk vind. Maar ik vind trainen ook leuk, en het feit dat ik aan het bouwen ben zegt al dat ik niet op het trainingsveld sta. Dat is de andere kant van het verhaal."

Recht voor zijn Raap

Nu Verbeek de tijd heeft, was er ook tijd voor een boek. Het leverde de biografie Recht voor zijn Raap op. "Normaal gesproken sta je zes of zeven dagen per week op het veld. Voor het boek zijn we naar verschillende personen in binnen- en buitenland geweest om mensen te interviewen om tot een verhaal te komen. Hoe kijken ze tegen me aan, wat vonden ze van onze samenwerking."
Verbeek zag het niet zitten om zijn eigen verhaal op te laten tekenen voor het boek. "Dan is het alleen maar mijn waarheid, dit is vanuit verschillende invalshoeken van verschillende mensen. Er staan ook kritische noten in, het is geen polonaise-Verbeek. Zo krijg je een totaalbeeld van de trainer en de mens Gertjan Verbeek."
Oud-voorzitter van SC Heerenveen Riemer van der Velde zegt in het boek het volgende over Gertjan Verbeek:
...Van der Velde weet inmiddels welk vlees hij in de kuip heeft. Het inspireert hem tot het opsplitsen van de naam Gertjan in twee afzonderlijke delen en karakters. "Gert is een geweldige vent. Goudeerlijk, sociaal, loyaal, betrouwbaar. Een man van zijn woord, iemand op wie je kunt bouwen en leunen. Maar je hebt ook Jan, dat is een eigenwijze hork. Nors, nukkig, weinig diplomatiek. Een bemoeial, een betweter. Van afstand zie je al met wie je te maken hebt. Ik ken het van dichtbij", knipoogt Riemer, "soms lijkt mijn vrouw Annie een beetje op je..."
Gertjan Verbeek kan zich wel vinden in het verhaal van Van der Velde. "Dat zijn een aantal karaktereigenschappen die bij me horen. Net als de titel Recht voor zijn Raap ben ik heel erg zwart-wit. Het is alles of niets, ja of nee. Ik ben vrolijk of boos, en dat weet ik niet te verbergen. Maar die boze kant heeft de overhand gekregen in de publiciteit, en dat vind ik jammer. Dat die andere kant wat ondergesneeuwd is."

Supporter van Heerenveen

Het boek is geschreven door journalist Eddy van der Ley. Het hoofdonderwerp is blij met het eindresultaat. "Voor Sinne, mijn dochter, is het een leuk naslagwerk voor later geworden. Zij krijgt nu namelijk heel weinig mee van mijn carrière. Op het moment dat die in de gaten krijgt wat papa allemaal doet en gedaan heeft, is papa allang gestopt. Ik ben nu 58, en zij is 3,5. Ik ben geen Dick Advocaat, ik sta niet meer voor de groep als ik 70 ben. Dan is het mooi geweest."
Wel heeft Verbeek de ambitie om de komende jaren nog in de voetbalwereld actief te zijn. Dat hoeft niet per se in de functie als hoofdtrainer. "Het rare is dat je als trainer een heel traject moet afleggen voor je coach betaald voetbal bent. Maar als bestuurder heb je geen diploma nodig. Dat blijkt dan ook uit het gevoerde beleid bij sommige clubs. Ik denk dat er genoeg mensen met kennis en kunde zijn, waar ik mezelf ook onder schaar, die een kans verdienen. En ik hoef voor Omrop Fryslân niet te verzwijgen dat mijn voorkeur naar Heerenveen uitgaat. Dat is de club waar ik supporter van ben, en wat is er nou mooier dan jouw club te helpen wederom succesvol te zijn?"
Verslaggever Arjen Bosselaar op bezoek bij Gertjan Verbeek in het bos bij Dalfsen