Friese slachtoffers kindertoeslagaffaire: "Gemeenten moeten nu proactief handelen"

Jarenlang probeerden Anoeska de Vries en Mariëlle Nijland bij de Belastingdienst aan te geven dat er fouten waren gemaakt, maar ze kregen geen gehoor. Ze moesten duizenden euro's terugbetalen omdat ze te veel kindertoeslag hadden ontvangen. Achteraf bleek daar niets van te kloppen. "Er is nu begrip en ik hoef mij niet meer te schamen, maar je wordt ook boos dat dit je is overkomen door de schuld van de Belastingdienst", vertelt De Vries.
Fryske slachtoffers fan bernetaslachaffere
De Vries verloor haar baan, kon haar eigen bedrijf niet meer voortzetten en moest mentaal ook klappen verwerken. "Zelf nu ik weet dat het niet mijn schuld was, ben ik nog onzeker over de situatie."
Haar vriendin in de strijd heeft daar minder last van. Nijland: "De jaaropgaven waarin stond dat ik recht had op kinderbijslag zijn tot twee keer toe kwijtgeraakt bij de Belastingdienst. Ik heb honderd keer aan de bel getrokken, maar ze gaven niet thuis."
Uiteindelijk kreeg Nijland een fraudevinkje achter haar naam te staan. "Toen ben ik boos het belastingkantoor ingestapt. Een ambtenaar heeft toen samen met mij een bezwaarschrift opgesteld, waarna het weer goed gekomen is."

26.000 gedupeerden

Wat Nijland nu vooral pijn doet, is dat zoveel andere gedupeerden nog altijd in grote problemen zitten. "Er zijn 26.000 gedupeerden, met hele schrijnende gevallen. Huisuitzettingen, echtscheidingen, zelfs zelfmoord. Dat mag je je als regering wel aantrekken."
Ze richt haar pijlen nu op gemeenten, omdat die van de Belastingdienst veel zorgtaken toegeschoven hebben gekregen. De Belastingdienst mag vanwege de AVG-wetgeving geen persoonsgegevens delen, waardoor gemeenten helemaal niet weten die er hulp nodig heeft. Nijland: "Zij moeten nu proactief handelen om die gedupeerden in beeld te krijgen."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Schaamte

Dat de gedupeerden zich nu niet zomaar melden, begrijpt De Vries wel. "Dat is schaamte. Het is heel belangrijk voor die mensen om bij zichzelf langs te gaan: 'Ben ik gedupeerde?'. Die erkenning moeten ze vinden. Ik weet hoe je kunt rondlopen met schaamte, maar het is júist zo belangrijk om daar overheen te stappen."