Vervolgonderzoek naar verbinding Randstad - Noorden: Lelyline een van de twee opties

Het Rijk komt volgend jaar met een vervolgonderzoek naar een betere en 'robuustere' spoorverbinding tussen de Randstad en het Noorden. Daarbij wordt gekeken naar twee opties: of over bestaand spoor of met de Lelylijn, een aan te leggen traject van Lelystad oer Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Het is de bedoeling dat de verbinding 30 minuten sneller wordt.
© Omrop Fryslân
De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en de regio kijken met elkaar naar de mogelijkheden. Daarbij moet ook worden gekeken naar het profijt voor wonen, werken en recreëren in de regio.
Uit onderzoek eerder dit jaar is gebleken dat een Lelylijn tussen de 4 en 6 miljard kost. Maar het bestaande spoor verbeteren zou even duur of duurder zijn.

Minder last van storingen

Een betere verbinding betekent een kortere reistijd, maar de verbinding moet ook robuuster. Het treinverkeer naar Leeuwarden en Groningen gaat nu over de smalle corridor Zwolle-Meppel. Als daar een storing is, en die is er regelmatig, moet iedereen met een vervangende bus. De Lelylijn zou dat probleem verhelpen.
© Shutterstock.com
Het Rijk en de regio constateren wel dat er veel geld nodig is en dat geld is er momenteel niet. Volgend jaar rond deze tijd bespreken de verschillende partijen de uitkomsten van de onderzoeken. Dan komen er ook nieuwe afspraken.