Met liefde gestoofd: ideeën en een leasepan voor een plasticvrij leven

Veel mensen willen in deze tijden de horeca steunen door bijvoorbeeld eens wat eten te bestellen om mee naar huis te nemen. Maar in een tijd waarin we ook zuinig met het milieu moeten omgaan, zijn al die verpakkingen van plastic en aluminiumfolie een vervelende bijvangst. Dat dacht ook Anja Haga uit Dokkum, oud-Statenlid voor ChristenUnie, die nu probeert volledig plasticvrij te leven. En in Harlingen probeert Eetcafé Nooitgedagt ook minder afval achter te laten.
Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Daarom deed Anja Haga een oproep op Facebook, op zoek naar restaurants die er al mee bezig zijn. "Ik heb het nog niet ontdekt, dus ik dacht: misschien is er iemand die weet waar ik zoiets kan bestellen," zegt Haga. Op zo'n drie kwartier rijden van Dokkum is er een restaurant die er al wel over heeft nagedacht. Je brengt je eigen pan mee van huis, en Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen doet er eten in.

Pan mee

Het kan voor mensen wel een drempel zijn om met een eigen pan naar een restaurant te lopen, maar volgens Haga helpt het als restaurants zelf duidelijk maken dat het gewoon kan: "Als ze alles gewoon in karton doen of aangeven dat je je eigen pan kunt meenemen, dan hoeft de persoon die zich er ongemakkelijk bij voelt, er ook niet om te vragen. Dan is dat gewoon al zo."
Anja Haga vertelt over haar ideeën
Sytske Rixt Oosterhof van Eetcafé Nooitgedagt legt haar idee om duurzamer eten te verkopen uit: "Het heet Met liefde gestoofd. We maken voor ieder weekend een lekkere stoofpot. Die is af te halen met een eigen pan of met een leasepan voor vijf euro met statiegeld. Vorig jaar hebben we ook al veel pop-up-bars gedaan. Toen zag ik al dat er veel afval bij komt kijken. Maar er zijn veel manieren te bedenken om het afval te beperken. Ik heb daarom zelf een eigen concept bedacht. Voor vijf euro kun je een mooie ouderwetse rode stoofpan krijgen, die kunnen mensen meteen op het vuur zetten."

Veganistisch of vlees

Volgens Oosterhof zijn de reactie van klanten positief. Het loopt goed. "We hebben een veganistische- en een vlees-stoofpot. Je kunt dus kiezen. En ook nog uit twee bijgerechten. De mensen komen met de mooiste pannen aanzetten."
Sytske Rixt Oosterhof van Eetcafé Nooitgedagt
Swalkoffal corona