438 miljoen euro uit Europese fondsen voor Noord-Nederland

Fryslân, Groningen en Drenthe krijgen als regio Noord-Nederland met elkaar 438 miljoen euro het uit Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Just Transition Fund. Het geld voor het Noorden is voor de periode 2021-2027. De provincies hebben intensief samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Gedeputeerde Sander de Rouwe is blij met het geld.
© SNN
Het Just Transition Fund richt zich op de energietransitie. Er gaat 330 miljoen naar het Noorden, met name naar de provincie Groningen, waar de problemen met de gaswinning het ergst zijn. Omdat die gaswinning stopt, moeten er met dit fonds nieuwe banen komen.
Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling gaat weer meer naar Fryslân en Drenthe, met het geld moet er onder anderen meer innovatiekracht voor het mkb opgezet worden. Het geld is om ontwikkeling en onderzoek te stimuleren. Ook op het gebied van de transitie naar duurzame energie.

Ambities

Gedeputeerde Sander de Rouwe hoopt dat het Noorden over zeven jaar geen achterstand meer heeft in vergelijking met andere delen van het land. Het is onderdeel van meer ambities van het Noorden, waar bijvoorbeeld ook de Lelylijn bij hoort, als spoorverbinding tussen het Noorden en de Randstad.