Valse documenten voor uitzondering mondkapjesplicht in omloop

Er zijn documenten in omloop, die van het ministerie van VWS lijken te komen, waarmee mensen een uitzondering op de mondkapjesplicht in ziekenhuizen kunnen krijgen. Die documenten komen echter niet van de rijksoverheid. Het Leeuwarder ziekenhuis MCL heeft daar al voor gewaarschuwd.
Coronamaatregels © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Bij het MCL weet het personeel ervan. Een kaart waarmee je geen mondkapje hoeft te dragen, is er niet. Het is niet duidelijk of er bij het MCL al misbruik is gemaakt van een eventuele ontheffing, die in sommige gevallen wel mogelijk is.
"Als er een goeie medische reden is dat je geen mondkapje kunt dragen, dan houden we er rekening mee", zegt MCL-woordvoerder Frits Mostert. "Dan moet er wel een verklaring van een arts zijn. Maar het aantal mensen dat daar gebruik van maakt is bijzonder gering."
De kaart in kwestie lijkt behoorlijk echt met een Rijkslogo en het beeldmerk met het mondkapje erop. Er staat ook een link op naar een website van de overheid met instructies over mondkapjes. Onlangs in november was er een uitzonderingskaart beschikbaar op de site van de Rijksoverheid, deze is er weer af gehaald. Waarom is niet bekend.
"Het grappige is dat die link wel klopt. Daar is inderdaad keurig alle informatie over mondkapjes te vinden. Waar het vandaan komt, weten we niet. Iedereen kan zo'n ding uitdraaien en meenemen, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets", zegt Mostert.
In falsk dokumint om ûnder de mûlkapkeplicht út te kommen © Omrop Fryslân
Het MCL houdt zich aan het dwingende advies van de overheid, al levert dat wel discussie op. Vanaf 1 december geldt een mondkapjesverplichting voor alle publieke binnenruimtes. Daar zijn ze wel blij mee. Het maakt de discussie een stuk gemakkelijker, vindt Mostert.
Frits Mostert van het MCL
Inmiddels is gebleken dat het originele document wel korte tijd was te downloaden op de website van de Rijksoverheid. Het document is ondertussen offline gehaald.