Leeuwarder stadhuis kleurt oranje; aandacht voor geweld tegen vrouwen

Overheidsgebouwen, bruggen en molens krijgen vanaf deze woensdag een oranje kleur. Niet in de verf, maar in licht. Het is onderdeel van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Deze 25 november is uitgeroepen tot 'Internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen'. Tot 10 december doen meer dan honderd landen mee aan de campagne. In Leeuwarden kleurt het stadhuis oranje.
© Kappers Media
"Het stadhuis kleurt vanaf vijf uur 's middags oranje", zegt Hilde Tjeerdema, wethouder in Leeuwarden. "Daarnaast is er vooral op sociale media een campagne om het onderwerp meer bespreekbaar te maken."
Zo kan er met Veilig Thuis worden gechat. "Maar we willen ook vooral de oproep doen om advies te vragen hoe om te gaan met dergelijke situaties. Om het laagdrempeliger te maken, praat erover en zoek contact met anderen."
Met de lockdown in de coronatijd kwamen mensen meer thuis te zitten. Het aantal meldingen van geweld lijkt echter mee te vallen, maar toen de kinderen niet naar school gingen, waren er minder contactmomenten. "De mensen die het moeilijk hadden, hebben het nu nog moeilijker gekregen. De mensen die al klem zaten, staan nog meer onder druk."
Wethouder Hilde Tjeerdema
De Wereldgezondheidsorganisatie meldde eerder dit jaar dat één op de drie vrouwen over de wereld te maken heeft met fysiek of seksueel geweld, vaak gedaan door de partner. Door corona is het geweld tegen vrouwen toegenomen.
Met de hashtag OrangeTheWorld wordt op sociale media aandacht gevraagd voor het onderwerp.