Lokale producten krijgen voorrang in nieuwe supermarkt Holwerd

Holwerd heeft een spiksplinternieuwe supermarkt. Na tien dagen verbouwen zijn de deuren weer open. Belangrijk als voorziening in het dorp, maar ook belangrijk voor veel lokale bedrijven. In de schappen liggen naast de gebruikelijke en bekende merken namelijk ook veel lokale producten.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Sommige aardappelen komen bijvoorbeeld van een bedrijf dat 700 meter verderop ligt. Het is een van de voorbeelden van de streekproducten die in de vernieuwde supermarkt liggen.

"We laten moeder niet in de steek"

Willem Verbeek heeft de supermarkt met zijn vrouw overgenomen van z'n moeder. Zij runde de winkel met haar man. "Twee jaar geleden werd onze vader ziek", vertelt Verbeek. "Hij deed de winkel veertig jaar lang met onze moeder, maar hij is ons ontvallen. Maar we hebben altijd gezegd: we laten moeder niet in de steek."
En dus hielp Verbeek, die in de evenementenindustrie werkte, zijn moeder in de winkel, vooral in de winter. Maar nu ligt de evenementenwereld helemaal stil en dus was dit een mooi moment om de overstap definitief te maken. "Ik zei: we gaan ervoor! M'n vrouw was ook enthousiast, dus zo kunnen we mooi doorgaan met het familiegebeuren."
Willem Verbeek nam de supermarkt over van z'n moeder
Door zijn broer, die in de projectgroep Holwerd aan Zee zit, kwam Verbeek in contact met Visit Wadden, een samenwerking van marketingorganisaties zoals Merk Fryslân. "Dan denk je: hoe kunnen we ook in de detailhandel dit mooie gebied laten zien? Hoe kunnen we dit UNESCO-werelderfgoedgebied eraan verbinden? Het is mooi om die elementen een beetje bij elkaar te brengen. Daar is deze winkel uitgekomen, met de lokale producten."

Vader zou apetrots zijn

Moeder Verbeek vindt het geweldig. "Prachtig! Zo mooi wat ze ervan hebben gemaakt. Ik deed dit altijd samen met m'n man, hij zou nu apetrots zijn." Ook het lokale product valt goed: "Al die kleine ondernemers en het plaatselijke product, dat moet blijven. Ze moeten erbij worden betrokken."