Leeuwarden wil schade Cambuurstadion verhalen op ontwikkelaar: "Liever geen lange procedures"

De gemeente Leeuwarden wil de schade die is ontstaan door het terugtrekken van Wyckerveste als ontwikkelaar van het nieuwe Cambuurstadion, verhalen op de projectontwikkelaar. Dat meldt het gemeentebestuur in een brief.
© Omrop Fryslân
De gemeente stelt de Stichting Ontwikkeling Cambuur (SOC) in de brief aansprakelijk voor de kosten die gemaakt zijn en nog gemaakt zullen worden. "Nu al is duidelijk dat de schade aanzienlijk zal zijn", staat in de brief. Wethouder Hein de Haan kan nu nog niet zeggen hoe groot de schade precies is, laat hij weten. Dat moet nog geïnventariseerd worden. "Maar we zijn nu al druk aan de slag met het grondwerk bijvoorbeeld. We moeten kijken wat verhaalbaar is en wat niet."
Wethouder Hein de Haan vertelt waarom Leeuwarden de schade wil verhalen
De bouw van het nieuwe Cambuurstadion is voorlopig van de baan, nu Wyckerveste zich heeft teruggetrokken. De ontwikkelaar zou de business case voor de bouw van het nieuwe stadion niet rond kunnen krijgen. De Haan hoopt nog op een doorstart: "Daar zetten we op in. Wyckerveste krijgt het niet rond, dat betekent dat wij met andere partijen verder moeten."
Wyckerveste zegt juist dat de gemeente te laat is met het opzeggen van de overeenkomst en wil juist kosten verhalen op Leeuwarden. De ontwikkelaar zegt dat Friese Poort, dat ook in het project zit, zich niet aan de afspraken houdt. Daardoor heeft Wyckerveste een gat van 13,3 miljoen euro in de begroting. "Niemand zit te wachten op lange procedures", zegt De Haan. "Als we er niet uitkomen, dan gebeurt dat wel, maar we willen dat voorkomen."
Over een doorstaat kan De Haan nu nog niet veel zeggen. "We gaan er deze week mee aan de slag. We moeten kijken wat er mogelijk is, daar hebben we tijd voor nodig." Wyckerveste schrijft dat ze medewerking verlenen als een andere partij de ontwikkeling over wil nemen.

Bouw parkeerterrein en supermarkten gaat door

Eerder werd al duidelijk dat de gemeente de werkzaamheden die al van start waren gegaan, nu aan het afronden is. Het gaat dan om de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het parkeerterrein op De Zwette. Bouwgroep Dijkstra Draisma realiseert de supermarkten Jumbo en Aldi volgens de afspraken. Die zullen in het voorjaar van 2021 de deuren openen.