Modelspoormuseum Sneek verkoopt deel van collectie: "Alle zeilen bijzetten"

Een deel van de collectie van het Nationaal Modelspoor Museum Sneek gaat in de verkoop omdat het museum geld nodig heeft om de coronacrisis te overleven. De spullen worden komend weekend verkocht op een beurs in het museum. "We moeten alle zeilen bijzetten om de komende maanden door te komen", zegt museumdirecteur Jan Willem van Beek.
Modelspoarmuseum Snits ferkeapet part kolleksje
Het is niet zo dat er straks lege vitrines in het museum staan. "Het gaat om materiaal dat over en dubbel is en dat niet past in de collectie", vertelt Van Beek. "Dat wordt verkocht. Dat zijn bouwdozen, boeken, locomotieven, wagons, in diverse schalen. Een breed assortiment."

Museum overeind houden

Het museum doet de verkoop dus om aan geld te komen, want het is niet eenvoudig momenteel. "Het is gewoon heel rustig. Je merkt dat publiek wegblijft." En het museum moet meer doen voor een betere financiële situatie. "Het is absoluut niet genoeg. Gelukkig hebben we wat steun uit de fondsen en de overheid. We hebben nu een aanvraag liggen bij de gemeente, we hopen dat die ook een bijdrage levert. Zo hopen we het museum overeind te houden."
De bezoekersaantallen die we vroeger hebben gehad, die krijgen we niet zomaar terug.
Als er een vaccin is, wordt het niet direct weer druk in de musea, denkt Jan Willem van Beek
Het Modelspoormuseum zou niet het eerste museum zijn dat omvalt, geeft Van Beek aan. "Daar willen we niet bij horen. We hebben voor driekwart jaar reserves, maar als dit niet ophoudt, dan is het snel opgedroogd." Hij denkt ook niet dat het direct weer druk wordt in het museum als er een vaccin is. "Veel mensen kijken de kat uit de boom. De bezoekersaantallen die we vroeger hebben gehad, die krijgen we niet zomaar terug."

Belangrijke periode

Er komt een periode aan met een paar schoolvakanties, normaal gesproken een belangrijke periode voor het museum. "Meer dan de helft van onze bezoekers komt in de schoolvakanties, waaronder de kerst", zegt Van Beek. "Daarvoor willen we ook nu leuke dingen bedenken, vooral voor kinderen. We gaan alles verlichten bijvoorbeeld. Zo willen we wat publiek trekken."
Komend weekend dus eerst de beurs, waar mensen spullen van het museum kunnen kopen. "We houden de beurs en het museum gescheiden, met een aparte ingang. Iedereen kan naar de beurs en krijgt daarna korting voor het museum."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga