De kerstpakkettenbibliotheek van Koarnjum: in een koelkast langs de weg

Hij staat er nog maar net en het is nu al een succes. Het ultieme kerstidee komt dit jaar op naam van Alex Miedema uit Koarnjum, want hij is de bedenker van de kerstpakkettenbibliotheek: in koelkast op z'n erf met spullen erin voor iedereen. "Dit is voor mensen die helemaal geen pakket krijgen."
Alex Miedema © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De koelkast staat er al langer en deed eerst dienst als 'kleine bieb'. "In z'n vorige leven was dit een gewone koelkast, ik heb 'm een keer gekregen van een horecaondernemer op de Veluwe", vertelt Miedema. Hij legde eerder altijd boeken in de koelkast, maar sinds deze week ligt er iets anders in. "Ik dacht: misschien is het leuk voor kerstpakketonderdelen. Als je dingen hebt in je pakket die je zelf niet zo leuk vindt, kun je het hierin doen."
Wat anders gooi je het al snel weg. "Iedereen heeft in z'n kerstpakket wel spullen die-ie niet hoeft. Weggooien is zonde, maar dan staat het een jaar in de kast en is het niet meer houdbaar. Dan is dit ook een manier om ervan af te komen."
De kerstpakkettenbibliotheek van Alex Miedema is voor iedereen
Het eten kan in de koelkast, daarnaast staat nog een bakje voor andere spullen. En er ligt al van alles: "Ik heb er eerst zelf wat spullen in gedaan en iemand uit het dorp nu ook. Het loopt al aardig." Dat begon al toen Miedema zijn idee twee weken geleden aankondigde in de Facebookgroep van het dorp. "Diezelfde avond stond er al een grote tas met spullen voor ons huis."
Wie iets wil hebben, kan dat gewoon pakken. Aanbellen is niet nodig. "Liever niet zelfs", zegt Miedema. "Gewoon erin stoppen en eruit halen. Ik hoef ook niet je rekening te zien, het is voor iedereen." Bang dat er misbruik van wordt gemaakt, is Miedema niet. Alleen tijdens de jaarwisseling haalt hij de spullen even naar binnen. "Maar op 2 januari zetten we 'm er weer neer."
Alex Miedema deelde zijn idee op Twitter:
Op Twitter krijgt het initiatief van Miedema al flink wat aandacht. "Mooi om het zo te verspreiden. In Andijk is al iemand die ook een kastje in elkaar heeft getimmerd. Ik hoop dat meer mensen het overnemen. Zet allemaal een koelkast in de tuin, zou ik zeggen!"