Zien met geluid: blinde Tristan Bangma kan weer zelfstandig fietsen

Het is een droom die uitkomt voor paralympiër Tristan Bangma uit Donkerbroek. De wielrenner kan nog maar 1 procent zien en rijdt al zijn wedstrijden met een piloot op een tandemfiets. Maar door een nieuwe technologie met 5G kan hij nu weer zelfstandig fietsen. Hij gebruikt daarbij oordopjes, die hem laten horen wat er om hem heen gebeurt.
Tristan Bangma laat zien hoe de technologie werkt:
Bangma op de fyts
In het Sportpaleis, een wielrenbaan in Alkmaar, laat hij zien hoe het werkt. Twee sensoren voor- en achterop de fiets draaien rond en brengen alles wat er om hem heen gebeurt in beeld. Met een telefoon in de fiets worden de data verstuurd naar de cloud, waarna een telefoon, die Tristan bij zich heeft, dit afspeelt als geluid. Op die manier kan Bangma dus horen of er iets in zijn buurt is.
Als hij dichtbij de muur rechts zit, hoort Bangma dus rechts in zijn oortje een geluid. Als er voor hem een tegenstander opduikt, hoort hij voor zich een geluid. Op die manier kan hij voor het eerst in tien jaar weer zelfstandig fietsen.

Hopen op baanwedstrijden

De technologie kan echter nog niet overal worden ingezet. Bangma denkt vooral dat hij hiermee veel meer kan trainen, omdat hij nu niet meer iedere dag afhankelijk is van zijn tandempartner. Voor wedstrijden buiten, op de weg, zal de technologie niet veilig genoeg zijn.
Stiekem hoopt hij wel op wedstrijden op de baan. "Het Nederlands Kampioenschap op de baan is al wel door mijn hoofd geschoten. Wie weet. Dit jaar komt zeker te vroeg, maar misschien is dat in de toekomst wel mogelijk."