De aanleg van Voedselbos Ouwe-Syl begint eindelijk: "Wij sette deur"

Het project had een lange aanlooptijd, maar eindelijk worden nu toch de eerste stappen gezet voor het Voedselbos in Oudebildtzijl. In het bos aan de rand van het dorp komen allerlei vruchten, bomen en planten, waarvan je straks kunt eten. Initiatiefnemer Jan de Vries is er blij mee: "Dit bos kon wel een update gebruiken. En zo kon ik wat voor het dorp betekenen."
Jan de Vries van het Voedselbos in Oudebildtzijl © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Er moet van alles gebeuren in het gebied, legt De Vries uit. Bovendien hebben ze ook al flink de handen uit de mouwen gestoken. "Er is een grote vijver gegraven en er moesten veel bomen uit, want er stonden veel zieke essen in. Het bos was toe aan een opknapbeurt. Zo zijn we hier drie weken bezig geweest met het rooien, versnipperen en verwerken van het hout in 'hugelbedden'. Van de grond uit de vijver hebben we heuvels gemaakt en daar hebben we de boomstammen in gedaan zodat ze langzaam verteren en hun voedingsstoffen afgeven. Daar profiteren planten dan weer van."

Natuur, maar ook ontmoetingsplek

Het Voedselbos wordt niet alleen een plek voor de natuur, maar ook voor mensen. "Het middengebied is zoveel mogelijk kaal gemaakt en daar komt een boomgaard met fruitbomen. Daaronder komen bessenstruiken en vaste planten. Permacultuur werkt in verschillende lagen. We zijn met het dorpsbelang bezig om bruggetjes te maken, zodat je een leuk rondje kunt lopen. Het moet de samenhorigheid vergroten en een ontmoetingsplek worden. En natuurlijk moeten er zoveel mogelijk eetbare dingen in groeien."
Verslaggever Willem de Vries in gesprek met Jan de Vries
Jan de Vries van het Voedselbos in Oudebildtzijl © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De plannen voor het Voedselbos waren er al een tijdje. "Het is in 2009 begonnen toen de financiële crisis erin hakte. Daar maakte ik me wel zorgen over. Ik dacht: misschien moeten we als mens terug naar de kern. Dat is niet zoveel: voeding, een dak boven je hoofd. Ons voedselsysteem is heel kwetsbaar. Iedereen gaat er vanuit dat alles in de supermarkt te krijgen is. Maar we hebben nu wel met de coronacrisis gezien hoe snel een supermarkt leeg kan zijn. Volgens mij moeten we wat meer zelfvoorzienend worden. Lokaal voedsel telen, zonder gifstoffen en zonder kunstmest."

"Wij zetten door"

In 2016 deed Jan de Vries de opleiding 'Permacultuur', die één jaar duurde. "Daar moest in een plan voor maken, toen heb ik het idee voor dit bos bedacht. Via het dorpsbelang hebben we dat gepresenteerd en we hadden al snel twintig vrijwilligers. Toen is er een stichting opgericht. We hebben daarna vier jaar geworsteld met het krijgen van een vergunning."
De vertraging had ook te maken met de vorming van de nieuwe gemeente Waadhoeke, geeft De Vries aan. Maar nu komt het goed, denkt hij. "We hebben het nu doorstaan. We gaan ermee door."
Jan de Vries vertelt waar zijn ideeën voor het Voedselbos vandaan komen
© Omrop Fryslân, Willem de Vries