"Beetje armoedig dat SC Heerenveen het balbezit overlaat aan RKC"

SC Heerenveen kwam tegen RKC Waalwijk niet verder dan gelijkspel (1-1), mede door een vroege rode kaart voor Sieben Dewaele. Toch staat de ploeg uit Heerenveen op de zesde plek in de eredivisie. In de SportCast bespreken de sportverslaggevers deze wedstrijd. Ook gaat het over SC Cambuur, de club die De Graafschap relatief eenvoudig wist te verslaan en nu tweede staat in de eerste divisie, achter Almere City.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te beluisteren. Ook vind je er de podcastafleveringen over 100 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.
Het verbaast Arjen de Boer, die vanuit Waalwijk verslag deed van SC Heerenveen, dat de club de bal aan tegenstander RKC afstond. "Dat vind ik soms wel een beetje armoedig. Volgens mij had Heerenveen 30 procent balbezit tegen de nummer 15 van de eredivisie. Ik begrijp dat je op de counter loert tegen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Maar tegen de nummer 15 verwacht je iets meer", vertelt Arjen de Boer.

Siem de Jong

Het probleem van Heerenveen was volgens Arjen de Boer dat de club creativiteit miste. Om dat probleem te verhelpen zou Siem de Jong in beeld zijn voor versterking, zo liet Voetbal International maandag weten. Verslaggever Andor Faber vroeg zich af of De Jong dat wel kan oplossen. "Dat is ook niet echt een creatieve man, toch?" Volgens Arjen de Boer wel: "Het is een creatieve nummer tien, hij kan een doelpunt maken, maar er is één probleem: hij is altijd geblesseerd."
Zowel de zaakwaarnemer van De Jong als technisch manager Gerry Hamstra wil niet reageren. Voor verslaggever Geert van Tuinen maakt dat de zaak helder: "Dan is het duidelijk, maak het bericht maar klaar."

Sloopkogels

SC Cambuur won donderdag met 2-0 van De Graafschap. Dat was een knappe prestatie, vond verslaggever Geert van Tuinen. "Een terechte overwinning. Het zijn sloopkogels, daar achterin bij De Graafschap." Eén ervan, Ted van de Pavert, gaf Jamie Jacobs nog een behoorlijke tik in de aanloop naar het tweede doelpunt. "Ze spelen betonvoetbal", is de conclusie van verslaggever Andor Faber. "En dan hebben ze ook nog zo'n verschrikkelijke trainer en zo'n Seuntjes daar voorin."
Net voor de wedstrijd tegen De Graafschap kreeg Cambuur nog veel slechter nieuws: de stadionplannen liggen voorlopig stil, omdat projectontwikkelaar Wyckerveste de plannen niet rendabel krijgt. Toch denkt Geert van Tuinen dat het wel goed komt. "Gezien de historie is het symptomatisch dat dit er ook nog achteraan komt. Maar dit hele verhaal is in zo'n ver stadium, er wordt zelfs al gebouwd, dat het punt van 'no return' is bereikt."
Afwisselend praten sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Arjen de Boer en Geert van Tuinen je in deze podcast elke maandag bij over al het Friese sportnieuws. Presentatie is in handen van Andries Bakker of Jantine Weidenaar.