'Alle zeilen bij' na 56 coronabesmettingen bij OlmenEs in Appelscha

Bij zorginstelling OlmenEs in Appelscha zijn 37 bewoners positief getest op het coronavirus. Ook 19 medewerkers hebben het virus opgelopen. Dat zegt Rob de Breij. Hij is bestuurder bij OlmenEs. Dat is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
Utbraan corona by OlmenEs yn Appelskea
Vrijdag zijn alle 130 bewoners getest. Toen kwamen er 25 positive besmettingen naar voren. Eerder waren er ook al bewoners positief getest, zegt De Breij nu.

"Dit is wel even schrikken"

"We zetten alle zeilen bij om de zorg te continueren," zegt De Breij. "De meeste bewoners die besmet zijn, hebben geen of milde klachten. Maar dit is wel even schrikken."
De begeleiding moet scherp zijn, zegt De Breij. "Het lukt de doelgroep niet altijd om zelf de klachten aan te geven." Dat is ook de reden dat het bestuur heeft besloten om alle bewoners te testen. "Het kan zijn dat mensen zonder klachten wel besmettelijk zijn. Dat blijkt nu ook het geval te zijn."
De bewoners die besmet zijn, worden op het eigen terrein behandeld. Sommigen op de eigen kamer, en anderen op een cohort-afdeling. Daar heeft OlmenEs er drie van.
Bestuurder De Breij van OlmenEs