Ook volgend jaar wekelijks een kerkdienst bij Omrop Fryslân

Omrop Fryslân zal ook volgend jaar iedere zondag een kerkdienst uitzenden op televisie en online. De afgelopen maanden werd duidelijk dat er grote behoefte is aan de kerkdiensten. Iedere week kijken er tussen de 40.000 en 60.000 mensen naar de uitzendingen.
© Omrop Fryslân
Vanaf het uitbreken van de coronacrisis zendt Omrop Fryslân iedere week een kerkdienst uit, met uitzondering van de zomerperiode. Er wordt massaal naar gekeken, niet alleen in Fryslân, maar ook ver daarbuiten. Bovendien komen er vele reacties binnen. De geweldige belangstelling van het publiek heeft hoofdredacteur Ingrid Spijkers verrast. En daarom heeft Omrop Fryslân nu besloten om in overleg met de kerken volgend jaar verder te gaan met het uitzenden van de diensten.
Het idee voor het voortzetten van de diensten komt van dominee Wim Beekman, classispredikant van Fryslân. Zijn idee is ondergebracht bij de werkgroep kerkdiensten in Fryslân, in samenwerking met de raad van kerken in Fryslân. Deze groep organiseert de uitzending, zowel organisatorisch als financieel, in samenwerking met de Omrop. Voorzitter van de werkgroep is Maaike van Dijk. Zij is de oud-voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente in Franeker. Vanuit de kerk in deze stad, de Martinikerk, zijn sinds de corona-uitbraak in maart de meeste kerkdiensten uitgezonden.
Ingrid Spijkers
Maaike van Dijk
Maaike van Dijk © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De organisatie zal vanaf januari wel anders geregeld worden. Vanuit de werkgroep is Fryslân vanaf volgend jaar opgedeeld in twaalf regio's. In iedere regio wordt een kerk uitgezocht, waar dan een maand lang de kerkdiensten worden gehouden. In januari is dat de Trinitas-kerk in Heerenveen. Voorzitter Bert van der Meer van de protestantse kerk van Heerenveen zegt dat zijn kerk er veel zin in heeft, al is het ook spannend. In februari is Burgum aan de beurt. De kerken in de maanden erna zijn nog niet bekend.
Bert van het Meer
Bert van het Meer © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer