Freedsmerk over Elfstedentocht: "We rijden 'm natuurlijk wel"

Sterk ijs of niet, deze winter krijgen we geen Elfstedentocht. Wiebe Wieling van de koninklijke vereniging was daar helder over. Onder deze omstandigheden kan het gewoon niet. Op de Leeuwarder vrijdagsmarkt snapten ze dat wel. "Het is jammer, maar natuurlijk wel te verwachten. Zo veel mensen komen daarop af, dat is niet verantwoord."
© Omrop Fryslân, René Koster
Een echte schaatser, die al drie tochten uitreed, vond het wel jammer omdat hij er helemaal klaar voor was: "Om de conditie hoeft het niet over te worden geslagen!"

Nooit weer

Een ander vond dat we ons geen illusies moesten maken dat er ooit nog een tocht gaat komen. "Die komt echt niet weer. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Er zit te veel verandering in de lucht."
Toch was ook te horen dat juist dit evenement niet moet wijken voor corona: "Als het zover komt, denk ik dat de Friezen anders besluiten. De Elfstedentocht gaat boven alles. Als het écht kan, gaat 'ie door!"

"Wij rijden 'm wel!"

De meesten lijken zich er bij neer te leggen: "Maar als er sterk ijs is, rijden we 'm natuurlijk wel. Mooi met een klein ploegje. En met een stok ertussen van anderhalve meter."
De Freedsmerk over de Elfstedentocht