Internationale belangstelling voor verkoop 700 schoolplaten in Deinum

Voor Piet Heeringa uit Deinum begon de liefde voor schoolplaten op z'n twaalfde, met de plaat 'Bos- en weidevogels' die bij meester Humalda in de klas hing. Nu heeft hij een collectie van 4.000 schoolplaten en landkaarten, die te zien zijn in zijn museum. In de loop van er jaren kwamen er dubbelingen. Bijna 700 van die schoolplaten gaan zaterdag in de verkoop.
© Schoolplatenmuseum Deinum
"Ik was deze zomer thuis en het museum was dicht", vertelt Heeringa. "Dan begin je een beetje te rommelen en dan zeg je: wat veel dubbele platen. Toen bedacht ik om een verkoopdag te houden." En er zit veel moois tussen, zegt hij. "Het is onvoorstelbaar, van alles wat. Geschiedenis, scheikunde, schrijfplaten. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Internationale belangstelling

Zaterdag gaan de dubbelingen in de verkoop. En er is internationale belangstelling: "Ik heb vragen uit Canada, Duitsland, België, Frankrijk. Toen maandag het bericht naar buiten kwam, belden ze overal vandaan: 'hebt u die plaat ook?' Mensen uit Canada hebben hier op school gezeten en vroegen of ik een van die platen had en wilde reserveren. Dus die stuur ik op."
Piet Heeringa over de bijzondere platen in zijn collectie
© Schoolplatenmuseum Deinum
De liefde begon dus in de klas bij meester Humalda en langzaam maar zeker is dat gegroeid. "Je denkt: wat zou er nog meer zijn? In 2009 kocht ik een hele partij van Hindrik ten Hoeve. Toen kwam ik erachter dat er nog veel meer zijn. Dan begin je te verzamelen en wil je ook andere series hebben." Dat is het doel, om die series compleet te krijgen. "Ik heb nu de expositie van Indonesië. Daar zijn negen uitgevers van. Die wil je dan tentoonstellen en in je bezit hebben."

Mooie plek bedacht

Er zit dus mooi spul tussen en er is veel belangstelling. Voor twee platen weet hij wel een mooie plek. "Die zijn heel bijzonder en groot, platen uit 1915 van Fryslân. Dat zijn heel exclusieve platen. Wat zou het mooi zijn als zulke platen in het gemeentehuis van Leeuwarden komen."
De verkoop is zaterdag vanaf 11.00 tot 16.00 uur en is helemaal coronaproof, zegt Heeringa.