De strijd van Elly tegen alvleesklierkanker met hulp van arts Van Eijck

Professor Casper van Eijck van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam kwam op 19 november, Wereld Alvleesklierkankerdag, met mooi nieuws: hij heeft geweldige resultaten behaald met een nieuwe behandeling van deze slopende ziekte. Elly Breeuwsma uit Leeuwarden heeft al drie jaar alvleesklierkanker. Ze is onder behandeling van Van Eick en hoopt dat ze in de volgende fase van zijn onderzoek mee kan doen.
Alvleesklierkanker
Het is nog afwachten of Elly mee kan doen aan het onderzoek. Er ligt een aanvraag voor een vervolgstudie met zo'n zestig tot tachtig patiënten. Of Elly Breeuwsma daarvoor in aanmerking komt, is nog maar de vraag, want de criteria zijn erg streng. Natuurlijk hoopt Elly dat ze bij de groep zit, maar aan de andere kant wil ze niet te ver vooruitkijken. "Ik heb deze jaren wel geleerd om in het moment te leven. Ik kijk niet vooruit. Vandaag is vandaag en morgen is morgen."

Vage klachten

In de zomer van 2017 krijgt Elly wat vage klachten. Als haar huid en oogwit geel wordt, volgt een onderzoek. Telefonisch wordt de uitslag meegedeeld: alvleesklierkanker.
Elly Breeuwsma © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
"Ik heb geluk gehad", zegt Elly. "Er waren geen uitzaaiingen en ik kon geopereerd worden." Bij die operatie is de tumor weggehaald en daarna volgde een halfjaar van chemokuren. Op de scan bleek dat de behandeling was aangeslagen. Er waren geen kankerplekken meer te zien.

Tegenvaller

De tegenvaller komt na een halfjaar: kleine plekjes op de longen en lever. Elly besluit dan contact te zoeken met professor Casper van Eijck in het Erasmusziekenhuis. "Ik had al wat over de man gelezen en over zijn onderzoek naar een behandeling."

Persoonlijke aandacht

"In het MCL werd me verteld dat er niets meer aan te doen was en daar wilde ik me niet bij neerleggen. Toen heb ik een mail gestuurd naar Casper en binnen een uur kwam er een antwoord. Ik vind het heel bijzonder dat zo'n drukbezette man zo'n persoonlijke aandacht heeft voor patiënten."
Sinds dat mailtje is Van Eick haar behandelend arts. De onderzoeken worden wel in het MCL gedaan en dan gaan de uitslagen naar het team van Van Eijck, die daarna met het MCL communiceert over de te nemen vervolgstappen.
In de animatie hieronder wordt op eenvoudige manier uitgelegd hoe de therapie die Van Eijck en zijn team ontwikkeld hebben, precies werkt:
animaasje therapie Alvleesklierkanker
Afgelopen voorjaar ging er wat mis in de communicatie. Elly werd erg ziek doordat ze de chemokuur die ze moest hebben, eigenlijk te laat kreeg. "Ik ben heel ziek geweest en ik heb ook wel eens de moed opgegeven. Maar als je dan de uitslagen van de scan krijgt en het blijkt dat de kuur wel wat gedaan heeft, dan weet je weer waar je het voor doet."
Op dit moment zit ze weer middenin een chemokuur. Als die klaar is, bekijkt Van Eijck wat er verder nog mogelijk is aan behandelingen.

Support Casper

Ondertussen zet Elly zich in voor de campagne Support Casper. Opgericht door nabestaanden van alvleesklierkankerpatiënten, met het doel om geld op te halen voor het onderzoek dat Casper van Eijck en zijn team doen.
In de omgeving van Rotterdam heeft de campagne veel bekendheid, maar in de rest van het land nog niet en dat moet anders, vindt Elly. Ze vond haar neef Jan Posthuma bereid om ambassadeur voor Support Casper te worden. "Allemaal bekende Nederlanders zijn ambassadeur: René van der Gijp, Ronald Koeman en Hans van Breukelen. Jan is bekend door zijn volleybalcarrière."
Jan Posthuma © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Jan Posthuma hoefde niet lang na te denken toen Elly hem vroeg: "Geen seconde. Ik heb een speciale band met Elly doordat onze moeders tweelingzussen zijn. Het is verschrikkelijk belangrijk dat er geld komt voor dat onderzoek. Ik kan op deze manier een beetje meehelpen en dat doe ik graag."
Jan heeft zelf kanker in zijn neus gehad. "Ik wist een beetje hoe het is, al is dat niet helemaal waar, want elke patiënt beleeft het op zijn eigen manier. Maar het heeft wel meegespeeld."
In het programma Buro de Vries van zondag 22 november (11:00 tot 12:00 uur) een radiodocumentaire met Elly Breeuwsma, Jan Posthuma en Casper van Eijck. Dat is een heel persoonlijk document geworden van Omrop Fryslân-verslaggever Geartsje de Vries, die al dertig jaar bevriend is met Elly.
Verslaggever Geartsje de Vries over het nieuws