GGD waarschuwt voor verkeerde coronatesten: 12 besmettingen zo ontstaan

De GGD waarschuwt voor verkeerd ingekochte coronatesten van commerciële laboratoria. Volgens directeur Margreet de Graaf kunnen daardoor grote missers ontstaan. "Een werkgever heeft laatst verkeerde testen ingekocht die niet gevalideerd waren. Daarna ontstond er een uitbraak van twaalf besmettingen", zo vertelde De Graaf donderdag in een bijeenkomst van de bestuurscommissie Gezondheid van Veiligheidsregio Fryslân.
© Shutterstock.com (Horth Rasur)
De Graaf noemde de opkomst van de verschillende commerciële testlaboratoria 'een soort cowboyland.' "Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat het allemaal cowboys zijn." Lang had de GGD geen zicht op de de werkelijke besmettingen omdat de commerciële positieve testen niet werden doorgegeven. "Dat gebeurt nu gelukkig wel. Het zou ook fijn zijn dat we de negatieve uitslagen krijgen zodat we nog een beter inzicht krijgen in het besmettingspercentage."

Meer testcapaciteit

Intussen kan de GGD alle testaanvragen makkelijk aan, zei De Graaf. "We hebben nu tweemaal zoveel capaciteit dan nodig is. Maar we gaan gewoon door met opschalen, want die derde golf zal er toch wel komen."
Zo komt er in Fryslân in december een grote teststraat bij. Volgens De Graaf lopen de cijfers in Fryslân weer op. "We zien veel besmettingen in vriendengroepen en bij thuisfeestjes. Dat is nog steeds een gevaarlijke plek. In de huiskamer gaat het op zich wel goed, maar bij de deur gaat het mis. Bij het afscheid nemen, vaak met wat alcohol op, dan wordt er vaak geknuffeld."
Verslaggever Auke Zeldenrust