liveblog | 19 november 2020

Coronanieuws van 19 november: 128 nieuwe besmettingen, 3 doden | 'Restaurants mogelijk half december open'

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus te volgen.
Bijgewerkt: 19 november 2020, 23:09
donderdag 19 november 2020
23:00

Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Bedankt voor het volgen. Vrijdag is er weer een nieuw liveblog.
22:18

Achtkarspelen mist evenementen: verveling bij jongeren zorgt voor schade

De gemeente Achtkarspelen er mee aan: groepen jongeren die voor overlast zorgen in de dorpen. Alle dorpen in de gemeente hebben er last van, volgens Gemeente Belangen. Burgemeester Oebele Brouwer zegt dat het niet alleen gaat om de jeugd uit eigen gemeente, maar een grote groep die in de hele regio voor problemen zorgt.
21:21

Friese burgemeesters op één lijn: carbidschieten moet door kunnen gaan

Het carbidschieten in Frysân moet dit jaar gewoon door kunnen gaan, vinden burgemeesters in de provincie. Die zitten allemaal op één lijn, zegt burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen. Hij antwoordde op vragen van het CDA, dat wilde weten hoe het zou komen met de traditie.
20:11

Verkeerde tests leiden tot uitbraak

Door verkeerde tests te gebruiken, is bij een bedrijf een corona-uitbraak ontstaan, dat zegt Margreet de Graaf van de GGD. "Een bedrijf ergens in Nederland heeft heel erg zijn best gedaan en sneltesten voor het personeel ingekocht, maar dat waren de verkeerde testen. Dat betekent dat besmette medewerkers gewoon aan het werk waren."
"We brengen nu alle commerciële partijen in kaart en geven het aan de inspectie door als we denken dat het niet goed gaat." De testen van de GGD zijn beter dan de commerciële alternatieven, zegt De Graaf, en dat zorgt soms voor andere uitslagen. "Als mensen bij ons hertesten valt een kwart van de uitslagen anders uit."

Grote capaciteit

Het is vooralsnog niet nodig om bij commerciële partijen te testen, omdat de GGD meer dan genoeg capaciteit heeft. "Het gaat heel goed, we hebben eigenlijk veel te veel", lacht De Graaf. "Dat doen we met opzet, want we verwachten nog wel een piek. Op moment kunnen we 2400 mensen testen, er zijn dagelijks nu zo'n 1400 mensen die dat doen. Als de nieuwe testlocaties op zijn, komt de capaciteit op vijfduizend."

Aantal besmettingen

Het aantal besmettingen in Fryslân liep de afgelopen dagen weer wat op, maar dat zorgt niet meteen voor zorgen bij de GGD. "Je moet het altijd in de gaten houden, maar we gaan er nu nog vanuit dat het om een piek in een neergaande trend gaat."
Margreet de Graaf van de GGD
19:40

27 besmettingen in Sneker woonzorgcentrum Frittemahof

In woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek zijn zestien bewoners en elf medewerkers positief getest op het coronavirus. Vijf bewoners zijn overgeplaatst naar het Covid-huis in Heerenveen, een bewoner is aan het virus overleden. Vanwege de besmettingen besluit Patyna om voorlopig geen bezoek toe te staan op de locatie.
Het blijkt dat een activiteitengroep de bron was van het grote aantal besmettingen. "Vorige week vrijdag hadden we onze eerste bewoners die positief test, daarna hebben we de andere bewoners ook getest en toen bleek het grootste deel van de bewoners die daar te gast is positief test", zegt regiomanager Henk Hijlkema van Patyna.
16:44

'Mogelijk vanaf half december alle restaurants open'

Mogelijk kunnen alle restaurants vanaf half december de deuren weer openen. Het was de bedoeling dat er dan begonnen zou worden met een proef met 25 restaurants, maar volgens RTL Nieuws is het voor het kabinet een serieuze optie om direct alle restaurants in Nederland te openen.
Er zouden wel strenge voorwaarden gelden bij de heropening van de restaurants. Zo zouden het personeel en de klachten verplicht mondkapjes moeten dragen en zouden er kuchschermen tussen de tafels moeten komen.
16:31

Jillert Anema Cruijffiaans over Elfsteden-besluit

Schaatscoach Jillert Anema lijkt teleurgesteld, dat het bestuur dit besluit nu al heeft genomen. "Een van de dingen die ik dan denk is: een goede coach heeft twee oplossingen voor een probleem, een topcoach heeft vier oplossingen. Maar ik raad iedereen aan: denk eerst zal ik wel of niet iets doen aan een probleem? Dan heb je acht oplossingen. En dat raad ik het Elfstedenbestuur ook aan, niets doen", zei Anema.
De coach wilde verder niet reageren: "Ik denk dat dat wel genoeg zegt."
Jillert Anema
15:32

Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. De plicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.
Onder publieke binnenruimten vallen onder meer de publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, theaters en horecagelegenheden.
15:20

'Patiënten komen veel zieker in het ziekenhuis door uitstel zorg'

Hoewel het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames al weken daalt, merken zorgmedewerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen hier nog weinig van. Volgens Femke van der Palen van zorgbond NU'91 loopt iedereen in de zorg op het laatste beetje energie. "En dat is alleen maar erger geworden. Ze weten dat als de zorg rondom Covid minder wordt, er ook nog de reguliere zorg is die weer omhoog moet gaan", vertelt ze.
Een zorgwekkende ontwikkeling is dat er nu patiënten in ziekenhuizen binnenkomen voor reguliere zorg, die veel zieker zijn doordat de normale zorg is uitgesteld, zegt Van der Palen. Ook in de verpleeghuizen zijn de problemen volgens haar nog niet voorbij. "Daar zijn de besmettingscijfers nog extreem hoog. We gaan nu de winterperiode in en mensen gaan griep krijgen. De vraag is dan: is het griep of corona? Die mensen moeten toch getest worden en in isolatie."
14:51

De Buma van Groningen wil geen carbid

Wat voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen betreft wordt er dit jaar niet met carbid geschoten tijdens de jaarwisseling. "Het is in deze tijd gewoon hartstikke gevaarlijk", zegt hij tegen RTV Noord. Het is nog geen definitief besluit: de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bespreken het carbidschieten maandag. Daar is Sybrand Buma van de Veiligheidsregio Fryslân ook bij.
14:25

Geen Elfstedentocht, ook niet als er genoeg ijs ligt

Al zou er genoeg ijs liggen, dan nog zou een Elfstedentocht momenteel niet doorgaan. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald. Met de huidige situatie rondom het coronavirus is het niet mogelijk om de tocht op een veilige manier te organiseren. Het belangrijkste bezwaar is de anderhalvemetermaatregel.
Wiebe Wieling, de voorzitter van De Friesche Alvestêden, zegt dat het bestuur niet een anderhalve-meter-uitvoering van de Elfstedentocht organiseert. "Als je kijkt naar de situatie van het virus, dan is de kans heel groot dat de tocht niet door gaat dit jaar. We zeggen wel, als het eind januari, februari, ander zou zijn, en het ijs ligt er, dan kunnen we dat in twee dagen organiseren. Het is niet helemaal uitgesloten, maar de kans wordt wel enorm klein."
14:15

128 nieuwe Friese coronabesmettingen vastgesteld

Er zijn volgens de cijfers van het RIVM in de afgelopen 24 uur in Fryslân 128 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er meer dan woensdag, toen ging het om 116 nieuwe besmettingen. De meeste besmettingen zijn vastgesteld in Súdwest-Fryslân, daar gaat het om 45 mensen. Daarna volgen Leeuwarden met 18 en Waadhoeke en De Fryske Marren met ieder 9 besmettingen.
Er zijn drie mensen opgenomen in het ziekenhuis in Fryslân in de afgelopen 24 uur. Ook zijn er drie personen overleden: twee in Súdwest-Fryslân en één in Waadhoeke.
12:41

Vragen over het coronavirus? Kijk naar het Steunpunt Coronazorgen

Mensen kunnen met vragen over het coronavirus terecht bij het zogenoemde Steunpunt Coronazorgen, een informatiecentrum van het ministerie van Volksgezondheid:
12:15

Nieuw medicijn ernstig zieke conorapatiënten gevonden

Onderzoekers hebben een nieuw medicijn gevonden voor ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care. Het gaat om het middel 'tocilizumab' dat onder andere wordt gebruikt tegen reumatoïde artritis. Als patiënten met Covid-19 dat medicijn krijgen, hoeven ze minder lang aan de beademing en kunnen ze sneller weer van de ic af. Dan sterven er ook minder mensen aan het coronavirus. Dat heeft onderzoek in 260 ziekenhuizen over de hele wereld aangetoond.
Aan de studie deden ruim driehonderd patiënten mee. Het is het tweede middel waar bewijs van is dat het helpt. Eerder werd duidelijk dat de ontstekingsremmer hydrocorison ook werkt tegen Covid-19.
11:17

GGD waarschuwt voor verkeerde coronatesten: 12 besmettingen zo ontstaan

De GGD waarschuwt voor verkeerd ingekochte coronatesten van commerciële laboratoria. Volgens directeur Margreet de Graaf kunnen daardoor grote missers ontstaan. "Een werkgever heeft laatst verkeerde testen ingekocht die niet gevalideerd waren. Daarna ontstond er een uitbraak van twaalf besmettingen", zo vertelde De Graaf donderdag in een bijeenkomst van de bestuurscommissie Gezondheid van Veiligheidsregio Fryslân.
De Graaf noemde de opkomst van de verschillende commerciële testlaboratoria 'een soort cowboyland.' "Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat het allemaal cowboys zijn." Lang had de GGD geen zicht op de de werkelijke besmettingen omdat de commerciële positieve testen niet werden doorgegeven. "Dat gebeurt nu gelukkig wel. Het zou ook fijn zijn dat we de negatieve uitslagen krijgen zodat we nog een beter inzicht krijgen in het besmettingspercentage."
© Shutterstock.com (Horth Rasur)
11:08

Gezondheidsraad: vaccin eerst voor ouderen en zieken

Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet.
Er moet een keuze worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Daarom wil de raad voor alles inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en moeten de mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin krijgen. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen.
Binnen de genoemde groepen kan dan ook nog een soort volgorde worden gemaakt, door te beginnen met de 60-plussers met een aandoening en van hen dan weer de oudste groep. Mochten zieken niet kunnen worden gevaccineerd dan moeten verzorgers uit hun omgeving ook onder de eersten zijn die met het vaccin worden geprikt, aldus de raad.
10:50

Druk op ziekenhuizen blijft hoog

Ondanks de daling van het aantal coronabesmettingen blijft de druk op de ziekenhuizen hoog in Noord-Nederland. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).
Zowel de druk op de intensive care-bedden als op de verpleegafdelingen blijft hoog, ook al is het relatieve aantal besmettingen in Noord-Nederland het laagste. Het AZNN verwacht wel dat de situatie de komende tijd beter wordt. Dan kijken de ziekenhuizen ook weer naar het opschalen van de reguliere zorg.
09:40

Bestuur Fietselfstedentocht beslist in maart over tocht 2021

De organisatie van de Fietselfstedentocht maakt volgend jaar in maart een keuze voor het scenario voor de tocht van 2021. De organisatie wil natuurlijk het liefst een reguliere tocht, maar als dat niet mogelijk is gaan ze ook kijken naar alternatieve morgelijkheden. In januari moet meer duidelijk worden over de inschrijvingen voor 2021. De kaarten van 2020 zijn ook volgend jaar te gebruiken.
"Welk scenario uit de kast getrokken moet worden, is nu nog koffiedik kijken," schrijft het bestuur. "Wij hopen vanzelfsprekend op het doorgaan van een reguliere Fietselfstedentocht en vijftienduizend fietsers die door het mooie Fryslân trekken. Maar dat is en blijft vooralsnog afwachten."
09:27

Mondkapjeswedstrijd Ooststellingwerf

De gemeente Ooststellingwerf houdt met de jongerenwerkers van Stichting Scala een wedstrijd waarbij de inwoners van de gemeente zelf een mondkapje mogen ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt in het echt gemaakt. Voor de drie besten zijn er ook cadeaubonnen.
Er zijn intussen al meer dan 20 ontwerpen binnen. De basis van het ontwerp is een wit mondkapje op het Instagramaccount van Ooststellingwerf. Deelnemers kunnen meedoen door een ontwerp te delen op Instagram en @ooststellingwerf en @jongerenwerk_scala te taggen. Meedoen kan tot 1 december.
© Eaststellingwerf
08:16

Zwembad De Wetterstins in Burgum opgetogen: "Top dat we weer kunnen openen"

Bij zwembad De Wetterstins in Burgum zijn ze blij, want ze mogen weer open. Mensen konden woensdag al reserveren en het was meteen druk met telefoontjes. "Het is top om weer open te zijn. Voor ons als personeel, maar ook voor de klanten. Vooral omdat we de sluiting deze keer niet echt zagen aankomen. Dus dan is het extra mooi dat we weer open mogen en dat er geen verlenging komt," zegt zweminstructeur Henny Bouius.
Zwembad De Wetterstins in Burgum © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
08:15

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in dit liveblog over het coronavirus. Het coronanieuws van woensdag teruglezen? Dat kan hier.