EK judo is voor Tornike Tsjakadoea alleen geslaagd met gouden medaille

Tornike Tsjakadoea wil donderdag op het Europees kampioenschap judo voor het eerst in zijn carrière een medaille halen op een EK. En eigenlijk mag dat maar één kleur hebben. De Leeuwarder is alleen voor een gouden medaille afgereisd naar Praag in Tsjechië. Het EK is het tweede judotoernooi voor Tsjakadoea sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart.
© Omrop Fryslân
Een aantal weken geleden deed Tsjakadoea mee aan de Grand Slam in het Hongaarse Boedapest. Dat was zijn eerste wedstrijd sinds acht maanden. "Dat was een heel gek gevoel. Met al die regeltjes had ik ook niet echt een toernooigevoel."

Wedstrijdritme

Succesvol was dat toernooi niet voor hem; hij werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. Maar, daar is een verklaring voor: "Ik moet het hebben van mijn ritme en daarvoor heb ik toernooien nodig, qua wedstrijdgevoel en scherpte. Ik ben nu fit en heb even een toernooi nodig gehad om het gevoel terug te krijgen. Het is goed dat dat voor het EK was. Ik voel me best wel goed."
Sportverslaggever Andor Faber kijkt met Tornike Tsjakadoea vooruit op het EK
Het EK is voor Tsjakadoea een bijzonder toernooi, want hij haalde nog niet eerder een medaille op een titeltoernooi als het EK of WK. "Dat maakt het voor mezelf extra belangrijk."
Naast dat het een Europees kampioenschap is en daarmee sowieso belangrijk, kijkt Tsjakadoea ook naar de Olympische Spelen. Op het EK zijn er punten te verdienen, waarmee hij op de Spelen een makkelijkere loting kan krijgen. "Hoe meer punten je haalt, hoe hoger je komt op de ranking. Als je bij de top 8 staat, is de loting iets makkelijker, omdat dat uit elkaar wordt gehaald. Ik wil geplaatst zijn, dat is beter voor de loting. Dat is de volgende stap."
Tornike Tsjakadoea in actie op de training © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Natuurlijk kan ook de judowereld niet om het coronavirus heen. Sterker nog: deze week werd duidelijk dat judoka Henk Grol positief getest is. Hij traint met de Nederlandse ploeg en daar zit Tsjakadoea ook bij. "We trainen allemaal in één hal. Je merkt wel dat het steeds dichterbij komt. Ik heb geen contact met Henk Grol, maar de zwaardere gasten trainen wel volop met Henk. Dat is wel een risico."

Twintig keer getest

Tsjakadoea is de laatste tijd al een keer of twintig getest. Voor het EK is hij in Nederland getest, in Praag wordt hij opnieuw getest en dat zal als hij terugkomt in Nederland weer gebeuren.
Er is in Praag ook amper bewegingsvrijheid voor de judoka's. "Je mag niet uit je kamer, alleen als je een luchtje wilt scheppen buiten of naar de hal gaat. Je mag niet naar de lobby. Daar moet je ook weer op anticiperen. Je moet je eigen voeding en drinken regelen en meenemen, want je kan daar niet naar de supermarkt of een restaurant gaan. Dat is wel even wennen. Het is een andere manier van naar een wedstrijd toe leven."

Goud

Donderdag komt Tsjakadoea in actie op het EK in zijn categorie onder de zestig kilo. Op de ranking voor dit toernooi staat de 24-jarige judoka als vierde en dus hoort hij bij de medaillekandidaten. Maar, wanneer is zijn EK geslaagd? "Als ik kampioen ben en alleen als ik die gouden medaille om heb."

Nog een Fries

Tornike Tsjakadoea is niet de enige Fries die in actie komt op dit Europese kampioenschap judo. Zaterdag judoot Natascha Ausma in de klasse tot 78 kilogram op het toernooi in het Tsjechische Praag. Vrijdag kijken we op onze website en in de app vooruit naar de kansen van de judoka uit Lippenhuizen, die een aantal weken geleden nog brons won op de Grand Slam in Boedapest.