GGD, commercieel, sneltest: waar en wat is mogelijk in Fryslân?

"Bij klachten blijven we thuis, en laten we ons testen", de meeste mensen kunnen het riedeltje van de Rijksoverheid bijna dromen, maar waar kun je in Fryslân een test laten doen, en zijn er ook verschillen tussen testlocaties? Omrop Fryslân zocht het uit.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
In Fryslân zijn er veel testlocaties, maar niet iedereen kan op alle testlocaties terecht. Zo zijn er zorginstellingen die hun eigen teststraten hebben geregeld. Daar mogen alleen de medewerkers van de zorginstelling worden getest. Zo heeft Patyna een eigen testlocatie in Sneek, en Noorderbreedte een in Leeuwarden.
Op andere plekken kan wel iedereen terecht. Deze algemene locaties zijn dan ook over de hele provincie te vinden: van Leeuwarden, Heerenveen en Drachten tot Kollum en Ameland. Sommige locaties zijn van de GGD en zijn daardoor gratis te gebruiken. Anderen worden door commerciële partijen gerund, en hebben daardoor een prijskaartje.
Kijk op de kaart hieronder waar alle testlocaties zijn, voor wie ze zijn en of ze van de GGD of een commerciële partij zijn.