liveblog | 18 november 2020

Coronanieuws van 18 november: Zorgen bij GGD over aantal Friese besmettingen | Geen NOW-steun voor SC Heerenveen

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus te volgen.
Bijgewerkt: 18 november 2020, 22:50
woensdag 18 november 2020
22:55

Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog. Bedankt voor het volgen. Donderdag is er weer een nieuw liveblog.
22:30

Kamer wil onderzoek naar ethische kant van vaccinatiebeleid

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de ethische dilemma's die er zijn omtrent het vaccinatiebeleid tegen het coronavirus. Een meerderheid ondertekende een motie hiertoe van de ChristenUnie. De Kamer en het kabinet zijn tegen een vaccinatieplicht maar er is onduidelijkheid over mogelijke "indirecte dwang of drang", als mensen bepaalde voordelen zouden hebben als ze zich laten inenten.
Onder meer de PVV, SGP en DENK willen die indirecte drang of dwang niet. Maar regeringspartij VVD sluit een indirecte plicht niet uit, bleek tijdens het coronadebat. VVD-Kamerlid Hayke Veldman zei dat hij vooraf geen deuren wilde dichtgooien. Eerst is een ethische discussie volgens hem nodig. CDA en D66 zijn ook niet voor een drang bij het vaccineren, maar de coalitiepartijen kunnen zich voorstellen dat er voor gevaccineerden bepaalde vrijheden komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om bezoeken aan verpleeghuizen, stellen ze.
Zorgminister Hugo de Jonge liet de Tweede Kamer woensdag opnieuw weten dat hij tegen een vaccinatieplicht is en ook geen indirecte plicht wil. Volgens hem zou dat averechts werken, zodat mensen zich juist niet laten inenten als de coronavaccins beschikbaar komen. De CDA'er wil juist inzetten op goede en open voorlichting zodat mensen zelfstandig ervoor kiezen zich te laten vaccineren.
De VVD drong ook aan op een spoedige campagne door het kabinet om mensen te overtuigen van "nut en noodzaak" van vaccineren tegen het coronavirus. Volgens Veldman is dat hard nodig, omdat het al wemelt van fakenieuws en spookverhalen over de vaccins die in de maak zijn.
19:28

Veel Nederlanders hebben zorgen over risico's van Covid-vaccin

Een meerderheid van de Nederlanders wil zich niet direct laten inenten wanneer een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt. 'Vaccinatietwijfelaars' maken zich vooral zorgen over de risico's van het vaccin. Dat zeggen onderzoekers van onder meer de TU Delft, Universiteit Maastricht en het RIVM.
"Ons onderzoek laat zien dat in het gunstigste geval, wanneer een vaccin zeer effectief is en weinig bijwerkingen heeft, 39 procent van de Nederlanders dit vaccin direct wil hebben, terwijl 48 procent liever afwacht wat de ervaringen zijn van anderen en 13 procent het vaccin zal afwijzen", zegt TU Delft onderzoeker Niek Mouter.
"De vaccinatiebereidheid is flink lager als een vaccin voor ernstige bijwerkingen zorgt. Je krijgt dan al snel te maken met grote groepen 'vaccinatietwijfelaars' en 'vaccinatieweigeraars'", aldus Mouter.
Volgens de onderzoekers richt het publieke debat zich nu vooral nog op de 'vaccinatieweigeraars' en is er maar weinig aandacht voor de 'vaccinatietwijfelaars'. Volgens Mouter is er behoefte aan informatie over bijwerkingen van het vaccin. "Algemene informatie is niet voldoende. Veel twijfelaars willen informatie over de bijwerkingen onder mensen van dezelfde leeftijd of met dezelfde aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht en hartklachten. Niet alleen is de continue monitoring van de bijwerkingen heel belangrijk, maar juist ook goede communicatie hierover richting de bevolking om vaccinatiebereidheid te bevorderen".
19:22

Rutte: regels eerste twee besmettingsniveaus moeten strenger

De maatregelen uit de eerste twee niveaus van de 'routekaart', waarin de coronamaatregelen per besmettingsniveau staan, moeten strenger worden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een debat over het coronavirus.
Volgens hem bleek in september dat de regels uit niveau 2 ('zorgelijk') niet zwaar genoeg zijn. Ook de maatregelen van het eerste niveau ('waakzaam') "moeten sterker gemaakt worden". Als die dat al eerder waren geweest, "hadden we het virus niet terug hoeven krijgen", aldus de premier.
Voor beide niveaus gelden nu geen beperkingen voor sporten en de groepsgrootte als mensen buiten zijn. Vanaf niveau 2 mag men thuis maximaal zes mensen uit een ander huishouden ontvangen, geldt er een beperkte groepsgrootte voor "samenkomsten" en moet de horeca om 01.00 uur 's nachts dicht. Voor niveau 1 gelden op die laatste twee punten alleen een registratieplicht.
Begin december wordt de aangescherpte routekaart naar de Tweede Kamer gestuurd, zegt Rutte.
18:55

Bijna half miljoen euro voor Cambuur, geen tweede NOW-steun voor Heerenveen

SC Cambuur kreeg 468.188 euro NOW-geld voor de periode juli tot en met september. Dat meldt de NOS. De NOW-regeling is een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Bedrijven kunnen met deze regeling bij fors omzetferlies een tegemoetkoming van de overheid krijgen om personeel door te betalen. Clubs in het betaalde voetbal kunnen ook gebruik maken van deze regeling.
SC Heerenveen komt als enige eredivisie-club niet in het register van het UWV voor. De club laat weten wel een aanvraag te hebben gedaan, die ook is toegekend, maar het bedrag is direct na het afronden van de miljoenentransfer van aanvaller Chidera Ejuke naar CSKA Moskou teruggestort.
Dinsdag kwam in het nieuws dat bij de club SC Heerenveen tien banen verdwijnen.
18:14

GGD heeft zorgen over aantal coronabesmettingen

GGD-dokter Everhard Hofstra maakt zich zorgen over het weer oplopende aantal coronabesmettingen in Fryslân. Het RIVM meldde woensdag 116 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal besmettingen in de tweede golf. Daarnaast waren er in het afgelopen etmaal acht sterfgevallen. "Deze aantallen willen we nu niet zien", zegt Hofstra,
16:01

VVD wil nadenken over indirect verplichte vaccinatie

De VVD is bereid na te denken over een 'indirecte vaccinatieplicht'. Dat zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat mensen een publiek gebouw niet in mogen als ze iet gevaccineerd zijn. Tweede Kamerlid Hayke Veldman hoopt dat mensen "vrijwillig een verstandige keuze maken", maar, zo zegt hij, "ik sta er open voor om erover na te denken dat er consequenties aan vastzitten voor iemand die zich niet laat vaccineren."
Het kabinet heeft gezegd geen verplichte vaccinaties te willen. Volgens deskundigen moet de vaccinatiegraad zeventig procent zijn om het vaccin tegen het coronavirus effectief te maken. Volgens peiling zou zo'n vijftig tot zestig procent van de Nederlanders bereid zijn zich in te laten enten.
15:44

Musea roepen Friezen op langs te komen

Steeds meer Friese musea sluiten zich aan bij de oproep van het Fries Museum en de museumfederatie aan alle Friezen om dit jaar nog langs te gaan bij een museum in de buurt. De oproep wordt onderschreven door meer dan veertig Friese musea en daar komen nog steeds meer bij.
15:33

Rechter verlaagt coronaboetes

Een rechter heeft donderdag de coronaboetes voor twee Friezen verlaagd. De twee, beiden negentien jaar oud, uit Sneek en Berltsum kregen een boete van 390, in beide gevallen omdat ze met teveel mensen in auto zaten. De rechter heeft de boete nu aangepast naar 95 euro.
14:22

Onder voorbehoud: 116 nieuwe besmettingen in Fryslân in de afgelopen 24 uur

Er zijn volgens de cijfers van het RIVM in de afgelopen 24 uur in Fryslân 116 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen ging het om 102 nieuwe besmettingen. De meeste besmettingen zijn vastgesteld in Súdwest-Fryslân, daar gaat het om 43 mensen. Daarna volgen Leeuwarden met 15 en Noardeast-Fryslân met 14 besmettingen.
Er zijn 4 mensen in het ziekenhuis terechtgekomen in Fryslân in de afgelopen 24 uur. Er zijn ook 8 personen overleden aan het virus: 4 in Leeuwarden, 3 in Weststellingwerf en 1 in Súdwest-Fryslân.

Voorbehoud: incompleet door storing GGD

Er is nog wel een belangrijk voorbehoud. Het is goed mogelijk dat de cijfers van het RIVM woensdag niet helemaal volledig zijn. Volgens de NOS was er een storing in de systemen van de GGD. Daardoor zouden er landelijk ongeveer 1.000 positieve testen missen. De oorzaak zou bij de VPN-verbinding liggen waar de cijfers via verstuurd worden. Die verbinding viel uit en het bleek dat een back-up niet toereikend was.
10:10

Waar kan ik me laten testen?

"Bij klachten blijven we thuis, en laten we ons testen", de meeste mensen kunnen het riedeltje van de Rijksoverheid bijna dromen, maar waar kun je in Fryslân een test laten doen, en zijn er ook verschillen tussen testlocaties? Omrop Fryslân zocht het uit.
10:00

Kankercentrum De Skulp in financiële nood

De Skulp, het Friese centrum voor leven met kanker, heeft het zwaar door de coronacrisis. Volgens De Skulp hebben veel zogenoemde inloophuizen van IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) het lastig. Normaal komt een groot deel van de inkomsten voor deze SkulpCafé's uit de KWF Samenloop voor Hoop, maar dit wandelevenement ging dit jaar vanwege corona niet door.
07:45

Gebruikers CoronaMelder-app minder vaak positief getest

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat zo'n 11 tot 14 procent van de gebruikers van de CoronaMelder-app positief is getest op het coronavirus in de eerste weken na het introduceren van de app. Dat is minder dan het aantal positieve testen bij de mensen die zich bij een teststraat melden: tussen de 15 en de 18 procent. Het blijkt volgens de NOS dat de kans dat iemand het virus heeft bij een regulier bron- en contactonderzoek veel groter is. De effectiviteit bij het opsporen van besmette contacten zou daarmee wat tegenvallen.
06:25

Het coronavirus is een jaar oud: exact een jaar geleden eerste coronapatiënt in China

Het is intussen exact een jaar geleden dat het coronavirus voor het eerst bij een patiënt in China werd geconstateerd. Intussen zijn er wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen overleden aan het virus. In Nederland zijn er meer dan 8.500 mensen geregistreerd die aan het virus zijn overleden.
06:24

Musea mogen donderdag weer open

Friese musea zijn blij dat ze vanaf donderdag weer open mogen. Zo ook Museum Belvédère in Oranjewoud:
06:24

Burgemeester Van der Zwan van Heerenveen: "Het gaat iets beter, maar nog wel een behoorlijk stuk te gaan"

"Het gaat iets beter, maar nog wel een behoorlijk stuk te gaan. We moeten zeker volhouden tot half januari!", schreef burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen op Twitter na de persconferentie van het kabinet. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de feestdagen.
06:22

Rutte: "De maatregelen hebben effect, maar we zijn er nog niet"

"We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect," heeft premier Markt Rutte op sociale media geschreven. "Maar we zijn er nog niet." Dinsdag hield het kabinet weer een persconferentie over de maatregelen voor de komende tijd:
dinsdag 17 november 2020
06:01

Nieuws van dinsdag

We zetten het nieuws van dinsdag nog een keer op een rijtje:
06:00

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in dit liveblog over het coronavirus. Het coronanieuws van maandag teruglezen? Dat kan hier.