Natuurmuseum Fryslân voor de achtste keer meest kindervriendelijk

Voor de achtste keer op rij heeft Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden de prijs gewonnen voor het meest kindvriendelijke museum van de provincie. Sterker nog: sinds het bestaan van het predikaat Kidsproof heeft in Fryslân nog nooit een ander museum de prijs gewonnen. Maar: "Het blijft toch spannend," zegt Ellen Roetman van het museum.
Natuurmuseum Fryslân yn Ljouwert (natuermuseum) © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Museuminspecteurs (kinderen tot en met twaalf jaar) hebben de verschillende musea bezocht. Meer dan 10.000 rapporten zijn ingevuld door goed 3.500 inspecteurs. "Je zou denken dat het heel gewoon wordt. Maar je moet zestig inspecties binnenhalen. En voordat de prijsuitreiking eraan komt, halen ze de tussenstand van de website. Dan kun je het niet meer volgen en dan blijft het een verrassing", zegt Roetman.

"We organiseren het voor de kinderen"

Het predikaat is zeer belangrijk voor het museum, vooral omdat het gaat om een oordeel van de kinderen zelf. "Het zijn de kinderen die hun mening geven. Zijn de mensen aardig? Is er genoeg te doen? Is de informatie duidelijk? Kun je een speurtocht doen? Is er een leuke winkel bij? De kinderen geven hun mening, dat is voor ons heel belangrijk. Het zijn de kinderen voor wie we het organiseren."
Roetman is nieuwsgierig naar het rapport van de kinderen, want daar staat vaak veel waardevolle informatie in.
Volgens Roetman is het Natuurmuseum niet het enige museum dat leuk is voor kinderen. Er zijn meer musea met heel leuke kinderafdelingen, bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum. En ook het Fries Museum organiseert leuke dingen voor kinderen."
In het hele land mogen 52 musea het predikaat Kidsproof dragen.

Spannende dag

Dinsdag is een spannende dag voor alle musea. De verwachting is dat het kabinet aankondigt dat de musea na een tijdelijke sluiting van twee weken weer open mogen. "Daar zoude we heel blij mee zijn", zegt Roetman. "We hadden na de eerste lockdown al van alles aangepast. En ook vanavond gaan we ons alvast voorbereiden op een heropening. We hebben een heel mooie tentoonstelling, het zou fijn zijn als mensen daar weer naartoe kunnen."
Ellen Roetman van Natuurmuseum Fryslân