Farmers Defence Force in Den Haag tegen stikstofbeleid

Een groep boeren van Farmers Defence Force wil dinsdag in Den Haag onvrede uiten over het stikstofbeleid van het kabinet. Vanuit Noord-Nederland zijn zo'n 150 trekkers naar Den Haag, zegt mede-organisator Mick Tinga. "Eigenlijk veel te weinig. Maar deze boeren snappen het probleem."
Farmers Defence Force in Den Haag © ANP
Eigenlijk wilden de boeren naar de koning om hem te vragen geen handtekening te zetten onder de nieuwe wetten die het stikstofprobleem op moeten lossen en Nederland van het slot halen. Farmers Defence Force is bang dat de wetten negatieve gevolgen hebben voor de boeren. "Als hij z'n handtekening niet zet, dan geldt de wet niet", denkt Tinga. "Ik denk dat hij die macht wel heeft."
Protest bij het koninklijk paleis is niet toegestaan. Farmers Defence Force krijgt een plek op de Koekamp. Ze willen ook nog naar Leidschendam om te protesteren bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Wij boeren moeten een eerlijke prijs voor ons product hebben", zegt Tinga. "Supermarkten gooien het product wel vijf, zes, zeven keer over de kop. Dat vinden we niet eerlijk."

Kritiek op LTO

Het is niet de eerste keer dat boeren, die bij Farmers Defence Force zijn aangesloten, aan Den Haag willen vertellen dat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid. Tinga: "Je kunt beter strijdend ten onder gaan dan op je luie reet blijven zitten. Dat is de afgelopen dertig jaar gebeurd, toen er een andere groep aan de macht was." Tinga wil niet toegeven dat hij daarmee landbouworganisatie LTO bedoelt. Een groep boeren is niet tevreden over hoe LTO handelt. Dat is een van de redenen dat Farmers Defence Force is opgericht.
Ze zullen vast een keer moeten wachten op ons, dat maakt ook allemaal niet zoveel uit.
Mick Tinga sluit niet uit dat andere weggebruikers last hebben van de boeren
Tinga sluit niet uit dat andere weggebruikers last hebben van de boeren. "Ze zullen vast een keer moeten wachten op ons, dat maakt ook allemaal niet zoveel uit. De burgers staan allemaal achter ons", denkt hij.

"Het blijft noodzakelijk"

Ype Reinsma uit Schraard is een van de boeren die naar Den Haag gaat. Hij is ook bij alle vorige demonstraties geweest, twee keer met de trein en een keer op de trekker. "Het blijft noodzakelijk om erheen te gaan." Volgens Reinsma levert het aandacht op voor het dossier, maar hij denkt niet dat er naar Farmers Defence Force wordt geluisterd.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Verslaggever Willem de Vries sprak boer Ype Reinsma