Carbidploegen zijn er klaar voor: "We hopen dat we kunnen schieten"

Nu we tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mogen afsteken, is het voor velen de grote vraag: mag carbidschieten nog wel? Daar komt deze week meer duidelijkheid over, maar de Friese carbidploegen slaan alvast een voorraad carbid in.
NOCH Karbidsjitte yn Fryslân: wat dogge de âldjiersploegen?
Dat geldt ook voor de carbidploeg uit Wirdum. Daar hebben ze alvast 40 kilo carbid gehaald, voor het geval dat ze wel mogen schieten. De bussen en kanonnen staan in ieder geval al klaar, zo zegt Alex Kuperus van de carbidploeg. "We hebben allemaal melkbussen en vier kanonnen naast elkaar staan. We gooien er een blokje carbid in en een beetje water, en dan kunnen we knallen."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het carbidschieten in Wirdum is altijd een groot feest. "Elk jaar komen er weer veel mensen kijken. Dan hebben we er een feesttent bij en sluiten we de dag af met live muziek." Voor dit jaar probeert de ploeg toch iets te organiseren, maar er zullen geen honderd mensen bij mogen.
"Er zal geen groot feest komen dit jaar." De ploeg bestaat uit tien man en kan op het terrein makkelijk afstand van elkaar houden, maar daarmee is het nog geen feestje, zegt Kuperus. "Wij hopen toch dat er wel wat mensen kunnen komen te kijken, want de hele dag met z'n tienen knallen is leuk, maar de gezelligheid moet er ook zijn."
De ploeg is er in ieder geval klaar voor om los te gaan wanneer het kan. "We hebben carbid, we hebben de bussen en we zullen binnenkort zien hoe we het zullen hebben. Het wordt sowieso anders dan anders."
Carbidschieten © Omrop Fryslân