Brandbrief amtenaren Smallingerland: "Ik vind het knap dat mensen nog werken"

Ambtenaren van de gemeente Smallingerland zijn gefrustreerd en teleurgesteld in de gemeenteraad. De nood is zo hoog dat zij een brandbrief hebben geschreven aan de raadsleden.
Brânbrief amtners Smellingerlân: "Ik fyn it knap dat de minsken noch wurkje!"
Aanleiding voor de brief is de gemeentelijke begroting die door de gemeente is behandeld. De ambtenaren hebben geprobeerd de begroting sluitend te krijgen, maar in de tussentijd komen er vanuit de raad veel andere voorstellen. Het is maar de vraag of die kunnen worden gefinancierd.
Anton Pieters, fractievoorzitter van de PvdA in Smallingerland is niet verrast door de brief, maar hij heeft er veel zorgen over. "Ik vind het knap dat de mensen nog werken, en niet op de grond gaan zitten!"
PvdA-fractievoorzitter Anton Pieters over de onrust in Smallingerland
De ambtenaren proberen een begroting te schrijven die sluitend is en die de goedkeuring kan krijgen van de provincie. Maar met de steeds veranderende eisen van uit de Raad, wordt het verhaal moeilijk.

Doorschuiven

Onder andere de ELP heeft amendementen ingediend. Volgens hen is het vermogen van de gemeente op, en moet er beter worden bezuinigd. Maar Pieters is het daar niet mee eens: "Alle onderhoud die je nu niet doet, komt later terug en dan ben je duurder uit. Het is het verschuiven van een probleem."
Fractievoorzitter van de ELP Yntze de Vries vindt dat er een zogenoemde 'kerntakendiscussie' moet komen. "Ik zeg nu wel eens, we gaan elke dag naar de winkel om 150 dweilen te halen. Maar laat ons nu asjeblieft het dak dichtmaken zodat we financieel gezond naar de toekomst kunnen."
Yntze de Vries van ELP Smallingerland
Over de brief van de ambtenaren wil De Vries in gesprek. "We hebben in de raadszaal gesproken over de begroting. Het zou mooi zijn dat we daar ook in gesprek kunnen met de mensen achter deze brief. En dan komen we eruit. Maar we moeten niet op andere plekken dan in de raadszaal hierover praten. Dat willen we niet."
De problemen bij de gemeente Smallingerland zijn niet nieuw, al sinds begin van dit jaar rommelt het in de gemeente. Er is in de tussentijd al wel het een en ander veranderd; zo is er bijvoorbeeld een zakencollege gekomen. "Maar dat wantrouwen en de achterdocht dat gaat gewoon door. Er is niet te werken op deze manier."

'Gemeenteraad tekent niet zomaar bij een kruisje'

Uit naam van het CDA in Smallingerland zegt Karin van der Velde dat ze vindt dat de ambtenaren ook eens goed moeten nadenken. "Een gemeente is een heel complexe omgeving. En de ambtenaren hier werken omdat ze iets willen doen voor de gemeente. Maar als de wens van de ambtenaar is dat de gemeenteraad tekent bij het kruisje, dan is het misschien niet de omgeving die hij of zij dacht dat het is."
Een oplossing lijkt er niet zo één, twee te zijn, ziet ook Pieters: "Ik weet het echt even niet." Maar dat lacht Van der Velde weg. "De PvdA
Fractievoorzitter Karin van der Velde van CDA Smallingerland